Rebecca Salomonsson och Ulf Svensson sörjer att de inte fick chansen att vara med när deras hund Charlie somnade in. Länsstyrelsen avlivade hunden samma dag som de kom hem från en resa, utan deras vetskap.

Rebecca Salomonsson och Ulf Svensson sörjer att de inte fick chansen att vara med när deras hund Charlie somnade in. Länsstyrelsen avlivade hunden samma dag som de kom hem från en resa, utan deras vetskap. Foto: Paola Nordgren

Charlie avlivades – djurskyddsinspektörer anklagas för häxjakt

"Livet känns knappt värt att leva längre"

KRISTIANSTAD

. Rebecca Salomonsson och Ulf Svensson fick en chock när de kom hem från sin USA-resa i slutet av maj. Deras hundvakt, en nära anhörig, hade lämnat hunden till Länsstyrelsen som i sin tur låtit avliva den.

Efter att ha ringt runt och försökt få tag på någon som kunde berätta var hunden fanns, så hittade de den till slut hos veterinären i Vä, som lämnade ut hundens kropp i en svart sopsäck.

– Det känns helt overkligt. Jag vet inte var jag ska bli av, livet känns knappt värt att leva längre. Jag förstår att livet har ett slut, även för våra husdjur. Men att Charlie fick vara med om det här, utan oss nära och utan vår tillåtelse är helt galet. De har mördat vår hund som bara två veckor tidigare varit hos sin veterinär och bedömts fullt frisk, berättar Rebecca Salomonsson.

Enligt Ulf Svensson så började "häxjakten", som han beskriver det, redan i vintras. Då upptäcktes en knuta på Charlies tass. Den veterinär som tittade på Charlie då ska inte ha kunnat ta bort knutan. Ulf kontaktade då en annan veterinär som enligt ägarna gjorde bedömningen att hunden skulle avlivas.

Då Ulf och Rebecca vägrade och istället ville ha en ny bedömning på hälsoläget så anmälde veterinären ägarna till Länsstyrelsen för djurmisshandel. Där började enligt Ulf jakten på att ta Charlie ifrån dem.

Ägarna tog då Charlie till ytterligare en veterinär som gjorde bedömningen att knutan på tassen inte påverkade hundens allmäntillstånd.

– Men någon dag senare ringde det på dörren och Länsstyrelsen bad mig då fylla i papper om att jag godkände att äganderätten tillföll Länsstyrelsen och att de fått order om att hämta hunden för avlivning. Vi har alltid skött Charlie som en familjemedlem och alla i vår närhet vet att vi tog hand om honom. Jag vägrade skriva på några papper men sa att jag kunde åka med till en veterinär om de vill kolla honom och där gjordes en rad tester som visade att han mådde bra. Trots det så sa Länsstyrelsen att beslutet om avlivning stod fast.

Ulf Svensson tog då med sig Charlie och åkte därifrån. Vid flera tillfällen körde sedan både Länsstyrelsen och polisen utanför deras hem och vid ett tillfälle försökte också personal från båda myndigheterna att tvinga sig in i bostaden. Enligt Ulf Svensson blev han vid det tillfället också slagen med batong av polisen, då han vägrade släppa in dem.

För att försäkra sig ytterligare en gång om Charlies hälsotillstånd så kontaktade de en ny veterinär som även han enligt Ulf Svensson bekräftade att Charlie mådde bra och som dessutom opererade bort knutan på tassen utan problem och utan komplikationer.

– Vi har dessa månader känt oss otroligt jagade. Trots att vi fått bekräftat från vår veterinär att Charlie mådde bra, trots att knutan opererats bort så har de fortsatt att begå denna häxjakt, man trodde knappt det var sant, säger Rebecca Salomonsson som är helt förkrossad över att familjen inte fick vara med när Charlie somnade in.

Exakt hur det kom sig att hundvakten ringde Länsstyrelsen är dock oklart då hon gjort sig okontaktbar. Hon ska dock ha varit i kontakt med hundens veterinär som bett henne köra hunden dit för kontroll. Istället ska hon ha kontaktat Länsstyrelsen som direkt hämtade hunden, samma dag som ägarna var på väg hem från sin resa.

– När vi fick ett samtal från den här kvinnan så berättar hon att hon inte längre kunde ta hand om hunden och att den inte heller ville ta sin medicin. Eftersom detta varit en lång process togs beslut om att hämta hunden för avlivning. Ägarna hade då överlåtit skötseln till den här personen då de var iväg på en resa och eftersom vi ansåg att ägarna inte följt de beslut Länsstyrelsen tagit tidigare så valde vi att verkställa beslutet direkt, säger Ola Svensson Länsstyrelsen Skåne.

Han poängterar dock att beslutet inte är hans utan att det ligger under djurskydd. Enligt Ola Svensson var hans uppgift att verkställa beslutet.

– Det har varit en långdragen process och det har gjorts en bedömning att hunden är allvarligt sjuk. Flera veterinärer hade rekommenderat avlivning, något ägarna inte velat lyssna på, menar Ola Svensson.

Något som Ulf och Rebecca menar är felaktigt då deras egen veterinär inte ska ha kunnat se något skäl till att Charlie ska kunna leva vidare.

Veterinären Leif Felton på Djurskyddsenheten hos Länsstyrelsen hänvisar dock till tidigare beslut där Länsstyrelsen skriver att hunden är i sådant skick att den bör avlivas omedelbart.

På Vä veterinärmottagning där Charlie avlivades vill man inte uttala sig i ärendet.

– Eftersom beställaren är Länsstyrelsen så har vi bara verkställt deras beslut. Mer kan jag inte säga, säger Carlos Kallay, distriktsveterinär.

Ulf Svensson och Rebecca Salomonsson menar dock att man i Vä sagt att hundens tillstånd var sådant att det inte fanns skäl för avlivning.

– Vi kommer att anmäla de här instanserna. För så som det gått till är långt ifrån rätt. De ljuger och det man gjort är fel, säger Rebecca Salomonsson.

Enligt Ulf Svensson har han även tagit kontakt med Jordbruksverket som nu startar ett ärende om händelsen.

Publicerad 09 June 2019 00:00