En av de misstänkta rånarna går med en av hundarna på Göteborgs centralstation.

En av de misstänkta rånarna går med en av hundarna på Göteborgs centralstation. Foto: POLISEN

Här går den misstänkte hundrånaren med en av valparna

Fem personer åtalas – en valp saknas fortfarande.

KRISTIANSTAD. Kvinnan som misstänks för medhjälp till valprånet är själv hunduppfödare och har tidigare själv köpt en hund av kennelägaren som rånades. På måndagen åtalas fem personer vid Kristianstads tingsrätt och de två misstänkta rånarna riskerar mycket långa fängelsestraff.

Av
ANDERS G BERGQUIST

De fem personerna som åtalas är två män, en Göteborgare och en man från Sjöbo, som enligt åklagaren utfört det mycket brutala rånet. Sjöbomannens sambo misstänks för att ha varit med och planerat dådet, då hon bland annat själv har haft kennel och vet hur alla handlingar ska se ut. Två kvinnor som har passat en hund respektive upplåtit sin lägenhet vid försäljningar åtalas för häleri. En av dem har varit ihop med Göteborgaren.

Polisen har kunnat spåra fem av sex valpköpare och flera var till en början misstänka för häleri. Alla har dock skrivits av eftersom de bland annat har kunnat visa upp veterinärintyg, kvitto och stamtavla.

De är nu uppsatta som vittnen och även målsägande, eftersom de utsatts för bedrägeri, när de inblandade sålde hundar som de inte ägde.

En av valparna som misstänks ha sålts på Blocket.

En av valparna som misstänks ha sålts på Blocket. Foto: POLISEN

Rånet som inträffade den 9 januari i år var mycket brutalt. Ägaren öppnade dörren och utanför stod tre rånare.

De slog henne flera gånger och sprayade henne med en röd självförsvarsspray som förblindade henne. När hon kom till sjukhuset var hela ansiktet uppsvullet. Hon hade en hjärnskakning och hade brutit ena benet.

Eftersom bara två personer åtalats innebär det att att en rånare fortfarande är på fri fot. Det är ett av de fall som har tagit mest tid de senaste åren, men det finns inga spår efter den tredje gärningspersonen.

Kennelägaren sprayades helt och hållet med röd självförsvarsspray. Bilden tagen i ambulansen.

Kennelägaren sprayades helt och hållet med röd självförsvarsspray. Bilden tagen i ambulansen. Foto: POLISEN

Ett mycket stort antal poliser har arbetat med ärendet och när man kunde se att Göteborgaren och Sjöbomannen båda hade varit vid en mobil bara några hundra meter från där rånet ägde rum så riktades spaningen in på dem. Via deras mobiler har man också kunnat se hur de kommunicerat med valpköpare.

Bägge männen är missbrukare sedan länge och Göteborgaren har inte tidigare tvekat att använda grovt våld. Han har dömts för att ha försökt mörda en kompis flickvän när han var 17. Orsaken var att kompisen sa att hon var jobbig och ville bli av med henne.

Kennelägaren har nu fått tillbaka fem av sex valpar och de som köpt valparna får ingen ersättning trots att de enligt åklagaren har handlat i god tro.

Rättegången kommer att pågå i flera vittnen och ett stort antal vittnen kommer att höras i det omfattande målet.

Publicerad 20 May 2019 22:30