En av valparna hittades av en uppmärksam polis från södra Skåne.

En av valparna hittades av en uppmärksam polis från södra Skåne. Foto: POLISEN

Stulen valp hittades tack vare uppmärksam polis

Åtal på gång mot de misstänkta valprånarna

KRISTIANSTAD/SJÖBO.

Åklagaren Christoffer Ramqvist räknar med att väcka åtal mot de misstänkta valprånarna på måndag. Polisen i södra Skåne berättar nu hur en uppmärksam polis lyckades rädda en av valparna ur en "tjuvabil".

Av
Anders G Bergquist

Christoffer Ramqvists plan var att väcka åtal mot fem personer för valprånet på onsdagen, men det har nu skjutits upp till på måndag.

– Det är ett mycket omfattande material och försvaret vill ha hela fredagen på sig att läsa igenom det. Om de inte vill ha något mer utrett räknar jag med att lämna in åtalet någon gång under måndagen, säger Christoffer Ramqvist.

Han berättar att planen för närvarande är att väcka åtal mot fem personer. Två är de yrkeskriminella som misstänks ha utfört själva rånet och brutalt misshandlade valpägaren. En kvinna misstänks för att ha hjälpt rånarna på olika sätt och två personer åtalas för häleri.

Den ene som misstänks för häleri upplät sin lägenhet så att de misstänkta rånarna kunde förvara valparna där. Efter ett par dagar fick denne nog och slängde ut valpar och rånarna, förklarar Christoffer Ramqvist.

En kvinna som tog hand om en valp är den andra som misstänks för häleri.

– Hon tyckte inte att valpen hade det bra och ville hjälpa den. Efter ett par dagar märkte hon att hon inte alls hade de kunskaper som krävs för att ta hand om en valp och lämnade tillbaka den till de misstänkta rånarna.

Den valpen var inte frisk och polisen befarar att att den är död.

– Vi har tyvärr inte några spår efter den, trots att vi lagt ned mycket tid, säger Christoffer Ramqvist.

Polisen Söderslätt berättar nu på sin hemsida hur en av deras poliser tack vare gott polisarbete hjälpte till att klara upp rånet.

Han stoppade en misstänkt tjuvbil och gjorde en oväntad upptäckt.

"Vid en husrannsakan i en tjuvabil, hittade vår kollega en ”liten” hundvalp. [...] Vid kontroll visade det sig att den stackars ägaren rånats på sina valpar. (Ärendet är någon månad gammalt, men pga sekretess har vi låtit bilden ligga till sig", sktriver polisen Söderslätt.

Polisen har kartlagt köparna och alla är nu avskrivna.

– Vi har inte kunnat bevisa att de inte handlat i god tro, därför åtalas ingen köpare, säger Christoffer Ramqvist.

Publicerad 15 May 2019 00:00