Mannen bet en sjuksköterska och dödshotade en polis. Nu slipper han betala skadestånd.

Mannen bet en sjuksköterska och dödshotade en polis. Nu slipper han betala skadestånd. Foto: Niklas Laurin / Region Skåne

Hotade att mörda och våldta polis – slipper betala skadestånd

Poliser får räkna med sådant enligt tingsrätten

OSBY/KRISTIANSTAD.

Mannen bet en sköterska allvarligt i armen och hotade att våldta och mörda en kvinnlig polis genom att bita ihjäl henne. Nu har tingsrätten kommit fram till att polisen inte ska få något skadestånd – hoten är sådant man får räkna med som polis, resonerar rätten.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Osbybon som är i 25-årsåldern var inlagd på psykiatrin i Kristianstad, men hade permission över helgen. När han skulle åka tillbaka var han mycket orolig eftersom han uppfattade stämningen på kliniken som hotfull. Han dövade oron med stora mängder alkohol och var mycket upprörd när han kom fram.

Mannen blev enligt domen rasande när han var på platsen och sparkade sönder en fönsterruta. Han sa att han ville ha hjälp och en sköterska kom fram till honom. Då blev han rasande och bet henne i armen så att hon fick ett stort, blödande sår.

Polis tillkallades och fick övermanna mannen som fick på sig en så kallad spotthuva.

Mannen vände sig då särskilt mot den kvinnliga polisen och skrek att han skulle våldta henne och hennes familj, mörda henne och elda upp hennes hus. Den kvinnliga polisen blev mycket rädd, eftersom hon bodde i samma område som mannen och han visste var hon bodde.

Hela händelsen filmades, så därför var det ingen diskussion i domstolen om huruvida mannen var skyldig. Själv minns han inget eftersom han var för berusad.

Tingsrätten anser dock inte att mannen ska behöva betala de 5 000 kronor i skadestånd som polisen hade begärt.

"Samtidigt får [NN] i sin egenskap av polis förutsättas ha en beredskap för att möta personer som uppträder aggressivt på grund av sjukdom eller drogpåverkan. Det bör också beaktas att [NN] har varit medveten om att [den dömde] befann sig på den psykiatriska akutmottagningen när hon och hennes kollega kallades till sjukhuset", skriver tingsrätten i sin dom. (Lokaltidningen har raderat namnet på grund av integritetsskäl.)

Mannen döms till skyddstillsyn och psykiatrisk vård.

Publicerad 09 May 2019 08:25