Personalen från Kristianstad kommun bär alltid arbetskläder och kan uppvisa legitimation.

Personalen från Kristianstad kommun bär alltid arbetskläder och kan uppvisa legitimation. Foto: Kristianstad kommun

Kommunen varnar för falska uppringare

Försöker komma in i bostaden genom att uppge sig vara från kommunen

KRISTIANSTAD.

Kristianstad kommun har fått nya rapporter om att någon sedan en tid tillbaka utger sig för att vara från kommunen när de ringer och vill komma in i bostaden. Flera personer från bland annat Tollarp, Hammar och Everöd finns bland de drabbade.

– Ja, vi har tidigare haft problem med att folk ringer på dörren och uppger att man kommer från kommunen för att kontrollera något i bostaden. Men nu har man ändrat taktik och ringer först och säger att man kommer från entreprenör som kommunen har anlitat, berättar Henrik Wester, informatör Kristianstad kommun.

Skulle man få ett sådant här samtal så uppmanar Henrik Wester att man återringer till Kristianstad kommun och frågar efter ansvarig arbetsledare för att få det bekräftat.

– Vi har alltid arbetskläder på oss när vi kommer ut, kan alltid visa legitimation och kommer alltid i kommunens bilar. Men blir man ändå misstänksam och vill vara säker så kan man alltid ringa till kommunen och fråga om arbeten på orten, berättar Henrik Wester.

Teknisk personal kan göra hembesök för att till exempel byta vattenmätare, ta vattenprover eller berätta om planerade ledningsomläggningar i området du bor men man bör enligt Henrik Wester alltid se över situationen så att man inte släpper in någon obehörig.

– Är det en person från en firma och denne säger sig vara entreprenör åt kommunen så ska du alltid vara misstänksam. Det är väldigt sällan som vi jobbar med entreprenör som åker ut såhär. Så då har man rätt att stänga sin dörr. Vi de fall vi har fått rapporterade så har de som ringt uppgett sig att vara från ett företag som när personerna sedan sökt på det aktuella företaget inte har funnits och vad vi vet så är det inte bara äldre som drabbats utan människor i olika åldrar. Misstänker man att det är något lurt ska du alltid ringa polisen.

Det man gör nu från kommunens sida är att uppmana och informera Kristianstadsborna att vara försiktiga om man får ett samtal från någon som säger sig vill gå in i bostaden av någon anledning.

– Det är tragiskt att de använder kommunen som redskap. Vi kan bara försöka vara observanta och nå ut med vår information.

Publicerad 13 April 2019 00:00