Annie Bergquist siktar mot toppen och hon är på god väg. I maj väntar final i tävlingen Årets Kockelev.

Annie Bergquist siktar mot toppen och hon är på god väg. I maj väntar final i tävlingen Årets Kockelev. Foto: Paola Nordgren

Annie tävlar om titeln Årets Kockelev

Siktar på en egen restaurang i framtiden

FJÄLKINGE. Annie Bergquist går till vardags på Österänggymnasiet. Men den 6-7 maj är hon på plats i Stockholm för att göra upp om titeln, Årets kockelev.

– Ja, det är verkligen kul även om jag redan är lite nervös, säger Annie Bergquist.

Endast sex gymnasieelever i hela landet har gått vidare till finalen i Stockholm och Annie Bergquist från Fjälkinge är en av dem. Annie kvalade in med en egenkomponerad ärtsoppa med vildsvin ”Ärtsoppa - historia och nutid på samma tallrik" under det gemensamma temat ”Vad är framtidens mat – hur lever vi hållbart?”

– När jag satte ihop den tallriken tänkte jag mycket på vilka råvaror som är hållbara och ärtor är hållbart, däremot bytte jag ut fläsket mot vilt då det köttet är bättre för miljön och det var väldigt roligt att juryn gillade det, säger Annie Bergquist.

Bara av att vara en av de sex bästa kockeleverna i hela landet ser Annie Bergquist som en vinst, samtidigt erkänner hon att hon alltid siktar mot toppen.

– Jag är med för att ha roligt, se och lära, samtidigt hade det såklart varit roligt att vinna, säger hon.

Förberedelserna för finalrätten pågår för fullt och man provlagar olika rätter, eftersom råvarukorgen ännu inte presenterats. Den sista råvaran avslöjas först dagen innan tävlingsdags. Vad det är hon ska laga vet Annie inte ännu. Rätten ska tillagas på 2,5 timme och att laga mat under tidspress är något hon också förberett sig på.

– Man kommer att känna igen min stil på tallriken. Den kommer att bjuda på organiserat kaos med finess, mer vill jag inte säga, det är ju ändå en tävling.

Matintresset har alltid funnits där enligt Annie och hon bestämde tidigt att det var kock hon skulle bli.

– Drömmen är att få jobba utomlands på en Fine dining-krog. För att samla erfarenheter och sedan kunna starta en egen restaurang.

Hon är på god väg. Sin senaste praktik gjort hon på Kockeriet by Tareq Taylor i Malmö och snart väntar final i Årets Kockelev så erfarenheterna börjar så smått redan att fyllas på.

Även Dennis Hamrin från Ystad är en av de tävlande som kommer att göra upp om titeln, Årets Kockelev.

Publicerad 12 April 2019 09:18