En ladugård totalförstördes och en annan fick omfattande skador.

En ladugård totalförstördes och en annan fick omfattande skador. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Två bränder härjade på kort tid: "Ett udda sammanträffande"

Polis misstänker mordbrand efter att stall och ladugård börjat brinna

KRISTIANSTAD. Inom loppet av mindre än en timme larmades räddningstjänst och polis till två fullt utvecklade bränder söder om Kristianstad. Polisen misstänker mordbrand.

Av
Andreas Holm

Ett stall totalförstördes utanför Ovesholm, strax sydväst om Kristianstad. Inga djur ska ha befunnit sig inne i byggnaden. En timme att räddningsinsatsen vid stallet vid 02.30-tiden kom larm om brand i en ladugård i Nöbbelöv, i närheten av Ovesholm.

– Stallbyggnaden är helt nerbrunnen. Djuren var ute innan det brann ner. Delar av ladugårdsbyggnaden har man lyckats rädda, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i region syd, till Kristianstadsbladet.

Då det fanns stor spridningsrisk arbetade både räddningstjänst och polis intensivt med att släcka bränderna och förhindra spridning.

"Kraftsamlar just nu på att det inte skall sprida sig till övriga byggnader. Det går i nuläget inte att säga om det är något samband mellan mellan de båda bränderna bortsett från det korta avståndet.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen misstänker mordbrand och har upprättat två anmälningar.

– Vi kan misstänka det, men vi har i nuläget inga belägg för det. Det är ett udda sammanträffande med så kort tid emellan och så nära varandra, säger Thomas Söderberg.

Tekniska undersökningar kommer att genomföras då brandplatserna svalnat och är säkra för polisens tekniker att arbeta på.

Vid 6-tiden var polis klara på platsen. Räddningstjänsten var då kvar och arbetade med eftersläckningsarbete.

– Tack och lov skadades varken djur eller människor i bränderna. Det finns en risk att elden kan blossa upp igen och därför är räddningstjänsten kvar på plats. När det är säkert genomförs en teknisk undersökning och utredning som får visa om det rör sig om anlagda bränder eller börjar brinna av andra orsaker, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisens ledningscentral, till Lokaltidningen.

Publicerad 10 April 2019 07:24