Marie Johnsson lyckades rädda alla fyra hästarna från stallet.

Marie Johnsson lyckades rädda alla fyra hästarna från stallet. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Marie räddade hästarna ur eldhavet: "Övertygad om att det inte börjat brinna av naturliga orsaker"

TV-profilen fick ett mardrömsuppvaknande

MANSDALA.

Marie Johnsson från Bonde söker fru fick ett mardrömsval i natt: att rädda tre hästar från den byggnad som det brann lite i men som kunde övertändas när som helst – eller att rädda den häst som var i det helt övertända stallet. Som genom ett mirakel klarade sig alla.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Marie Johnsson driver ett hästföretag i Mansdala, ett par kilometer från Vä. Hon blev populär hos många, när hon var med i senaste säsongen av Bonde söker fru och hennes rättframma sätt gjorde att hon fick många fans, om än inte en make.

Natten till onsdagen vaknade Marie till och förstod direkt att något var väldigt fel.

– Det lät som fyrverkerier eller bomber, samtidigt som det var ett kraftigt ljussken. Eftersom ingen skulle smälla fyrverkerier här fattade jag att det brann, säger Marie. Hon och sonen rusade ut och mötte ett inferno.

– Jag känner mig inte trygg alls, jag har fler stall som kan brinna, suckar Marie Johnsson.

– Jag känner mig inte trygg alls, jag har fler stall som kan brinna, suckar Marie Johnsson. Foto: ANDERS G BERGQUIST

– Det regnade eld och for stora bollar med eld när jag kom ut. Jag sprang mellan lågorna för att försöka se vad som kunde räddas och fick välja mellan att ta ut en häst som var i ett helt övertänt stall, eller tre stycken som fanns i ett stall som brann mindre, det är mitt livs svåraste val, säger Marie Johnsson.

Hon och sonen fick snabbt ut hästarna, när Marie gjorde en fantastisk upptäckt.

– Plötsligt såg jag hur det rörde sig i det övertända stallet. Jag rusade dit och fick ut den hästen också. Vilken fantastisk lycka när jag såg att den inte hade några skador alls, säger Marie Johnsson.

Hon fick ut alla fyra hästarna i hagen och när Lokaltidningen träffar dem är de fortfarande uppskärrade.

– De är inte vana vid att vara i samma hage och oerhört stressade, så de är väldigt lättskrämda just nu säger hon, samtidigt som hon uppmanar att inte klappa hästarna.

– Försäkringar täcker det materiella. Det enda som betyder något är att jag hästarna och min son mår bra, säger Marie Johnsson.

– Försäkringar täcker det materiella. Det enda som betyder något är att jag hästarna och min son mår bra, säger Marie Johnsson. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Branden har förstört miljonbelopp hos Marie Johnsson. Ett helt stall har brunnit upp, en traktor är förstörd och allt ensilage har gått upp i rök.

– Men hästarna lever och jag och min son mår bra, det finns försäkringar som täcker resten, konstaterar Marie Johnsson.

Det var i natt som räddningstjänsten i Kristianstad fick larm om två bränder med mycket kort tids mellanrum. Den ena var hos Marie Johnsson i Mansdala och den andra var i Nöbbelöv, bara några kilometer bort.

Polisens undersökning är inte färdig ännu, men det är inte en chans att det är en tillfälighet att det börjar brinna på två ställen samtidigt. Min första tanke var "vem har gjort det" och jag är tyvärr helt säker på att branden är anlagd.

– Det värsta är att jag inte känner mig ett dugg trygg, jag har flera stall som kan brinna, förklarar Marie Johnsson.

– Jag släckte hos hästarna vid midnatt och elsystemet var nybytt, så jag är övertygad om att det inte börjat brinna av naturliga orsaker.

Hela dagen har gått till att lugna hästarna och sköta allt det praktiska. Grannar och kollegor hjälper till med allt från nytt hö till praktiska göromål.

– När något sådant här händer märker man vilka fantastiska vänner man har, säger Marie Johnsson.

Publicerad 10 April 2019 18:19