Socialstyrelsen ska nu för tredje gången granska mannens legitimation.

Socialstyrelsen ska nu för tredje gången granska mannens legitimation. Foto: ADOBE STOCK.

Nekades tandläkarlegitimation – ny bakläxa för socialstyrelsen

Förvaltningsrätten kör över myndigheten i två domar

ÅHUS.

Tandläkare är ett av de yrken där det är mest brist på arbetskraft. Trots det har socialstyrelsen två gånger sagt nej till att en belgisk tandläkare ska få specialistlegitimation. Nu ger förvaltningsrätten dem bakläxa - igen.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I oktober 2017 fick tandläkaren som bor i Åhus beskedet av socialstyrelsen. Hans tandläkarspecialisering från Belgien dög inte och därför skulle han inte få någon legitimation. Mannen överklagade dock och förvaltningsrätten var tydlig i sin dom. Man kan sammanfatta domen med orden "Gör om och gör rätt!".

De fick order av förvaltningsrätten att behandla ärendet en gång till och gjorde det. Sedan kom de fram till samma slutsats - att mannen inte skulle få någon licens som specialist i paradontologi.

Förvaltningsrätten kritiserar socialstyrelsen för att de inte gjort några undersökningar av vad mannen faktiskt kan och ger kraftig kritik.

De skickar nu tillbaka ärendet så att socialstyrelsen för tredje gången ska avgöra det och skriver att socialstyrelsen "har brustit i sin handläggning och utredningsskyldighet.

Publicerad 21 March 2019 00:00