Miljoninsamling utreds av polis: "Blir arg när man utnyttjar folks välvilja"

Amy en av 105 målsäganden i stort bedrägerimål

KRISTIANSTAD/ÖSTERLEN. Polisen har inlett en förundersökning gällande bedrägeri. Detta efter att över hundra målsäganden gått samman och lämnat in en gruppanmälan mot en falsk välgörenhetsinsamling. "Blir mest arg över att man anser sig ha rätten att lura snälla människor som vill hjälpa", säger en av anmälarna.

Insamlingen som pågick runt jul var avsedd att samla ihop pengar för specialistvård av ett cancersjukt barn. Många engagerade sig i fallet och på kort tid lyckades man samla ihop flera miljoner kronor.

En av de som skänkte pengar till insamlingen var Amy Ljunggren Kress i Kristianstad som drivit gruppanmälan.

– Jag brukar inte skänka till den här typen av insamlingar, men i detta fallet kändes det nära och personligt. Det rörde ett barn från trakten och jag kände att det skulle vara lätt att spåra pengarna då insamlingen bedrevs lokalt, säger hon.

Att det skulle vara lätt att spåra pengarna fick Amy delvis rätt i, men när det började uppdagas att pengarna inte alls gick till det som insamlingen syftade till var det många som drog öronen åt sig.

– Jag var en av dem som länge försvarade insamlingen, men efter ett tag gick det inte längre. Uppgifter som presenterades var motsägelsefulla och någon redovisning av utgifter ville man inte göra trots att det är norm i den här typen av fall, säger hon.

För att en förundersökning om bedrägeri skulle inledas krävdes dock att ett stort antal givare polisanmälde insamlingen.

– Vi fick besked att vi behövde minst hundra målsäganden, vilket vi nu fått ihop, berättar hon.

Den gedigna anmälan som lämnades in till polisen för drygt fyra veckor sedan omfattar idag totalt 105 målsäganden som tillsammans skänkt drygt 50 000 till insamlingen.

– Det är inte jättestora summa från var och en, men för en del är även 200 kronor en stor summa som känns att ta från plånboken. Jag blir mest arg över att man anser sig ha rätten att lura snälla människor som vill hjälpa, säger Amy som håller anmälan öppen i fall fler känner att de vill anmäla.

– Vi kommer att komplettera med fler målsäganden under veckan.

Förutom ett stort antal privatpersoner har även flera stora välgörenhetsorganisationer gått in och skänkt pengar till insamlingen.

– Vi har skänkt pengar till ett par privata insamlingar tidigare och det har alltid fungerat bra. Det tillsammans med att media lyfte det här fallet gjorde att vi kände oss trygga med att det inte var bluff. Vi kanske har blivit lite för godtrogna, säger Ronny Cronvall för Wallbys insamlingsförening på Österlen som bidragit med 67 500 kronor till insamlingen.

Huruvida föreningen också kommer att polisanmäla är ännu inte klart.

– Det lutar mot det, men det är ett beslut som vi måste ta under ett styrelsemöte, säger Ronny Cronvall.

För Amy Ljunggren Kress kommer den falska insamlingen inte påverka hennes välvilja att skänka till liknande insamlingar i framtiden. Hon kommer dock vara mer uppmärksam till vem och vilka hon skänker.

– Jag har lärt mig en del i processen. Det man ska kolla efter i den här typen av insamlingar är att pengarna inte går rakt in på någons personkonto, att det finns någon opartisk förvaltare som driver insamlingen och att de siffror som redovisas känns rimliga, säger hon.

Publicerad 20 March 2019 11:06