På NFC kan man med nästan 100-procentig säkerhet säga om valparna är de som stals vid rånet.

På NFC kan man med nästan 100-procentig säkerhet säga om valparna är de som stals vid rånet. Foto: NFC

Teknik i världsklass gör att tikens valpar identifieras

Nationellt forensiskt centrum använder DNA-teknik

KRISTIANSTAD.

Varje år gör Nationellt forensiskt centrum, NFC omkring 10 dna-tester på levande djur. I år kan det flerdubblas i jakten på hundvalparna som stals från golden retriever-kenneln.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det är bara ett fåtal fall om året, där levande djur undersöks av NFC. Till skillnad från när man undersöker levande människor topsar man inte hundar och andra djur, på grund av skaderisken.

– Vid jämförelse mot ett levande djur så vill man ha blodprov från djuret. I andra djurärenden kan det vara aktuellt med hår, vävnad eller andra typer av material, säger Helena Eriksson som är forensisk generalist vid NFC.

Att visa släktskap mellan en tik och en valp är lika träffsäkert som att visa släktskap mellan ett barn och en förälder.

En valp ärver en kromosomuppsättning från tiken och en uppsättning från hanhunden. Det man gör är att man tittar på ett antal DNA-markörer hos tik och valp där man iakttar överensstämmelser eller avvikelser och på så sätt kan se om det kan vara släktskap mellan tik och valp, förklarar Helena Eriksson.

Är det några praktiska skillnader när man arbetar med djur-DNA och människo-DNA?

– Principen för analysen är den samma men man tittar på andra områden i DNA:t än hos människor.

Hur många hundar som kommer att testas av NFC i detta ärende är ännu oklart. Alla valpar som man tror kommer från den rånade kenneln kommer att testas.

Publicerad 15 February 2019 14:30