Han är tidigare dömd för mordförsök. Nu misstänks han för det grova rånet , där sex golden retrievervalpar stals.

Han är tidigare dömd för mordförsök. Nu misstänks han för det grova rånet , där sex golden retrievervalpar stals. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Grova brottslingar häktade för hundvalpsrånet

Lokaltidningen rapporterar från häktningsförhandlingarna

KRISTIANSTAD.

Personerna som misstänks för det grova rånet där sex golden retrievervalpar stals häktades på fredagen. Två av dem är dömda för grova brott sedan tidigare, bland annat försökte en av dem tidigare hugga ihjäl en kvinna med 45 knivhugg.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det är fyra personer som är mellan ungefär 25 och 34 års ålder som begärts häktade för rånet. En av dem är en kvinna från Sjöbo kommun, de andra är män från Göteborg, Hörby och Sjöbo.

Mannen från Göteborg är yrkeskriminell och har de sista knappa 20 åren dömts för 80 brott.

Han är tidigare dömd för bland annat rån, bedrägerier, stölder och ett otal narkotikabrott. Han har också dömts för ett mordförsök som han begick när han var 17 år gammal. Han dömdes då till 2,5 års sluten ungdomsvård.

Enligt Göteborgs tingsrätt var det en ren slump som gjorde att det kvinnliga offret överlevde. Göteborgaren berättar att han fick i uppdrag att döda en kvinna och därefter högg henne med bortåt 45 hugg. Han var 17 när han utförde det dådet.

Den mannen är nu en av de två som misstänks för grovt rån.

Den andre kommer från Sjöbo kommun och är i 25-årsåldern. Han är dömd innan för bland annat misshandel och misstänks alltså nu vara en av de två huvudmännen bakom rånet mot kenneln.

Mannen är ihop med en ett par år yngre kvinna som också begärts häktad. Hon är ostraffad sedan tidigare och arbetar med barn- och ungdomar. Hon har ett stort hundintresse och på sin facebook poserar hon med sin golden retriever.

Den fjärde personen som begärs häktad är i 30-årsåldern och misstänks för häleri. Han ska ha gömt en eller flera hundar efter rånet. Han är dömd tidigare för bland annat delaktighet i ett grovt rån 2017 och ett rån 2014. Eftersom han samtidigt misstänks för en grov stöld i Löberöd, vilket är ett grövre brott, kommer häktningsförhandlingen hållas senare mot honom i Lunds tingsrätt.

Här är Lokaltidningens direktrapport från häktningsförhandlingarna:

13.04: Åklagaren begär att den misstänkte, en man i 25-årsåldern från Sjöbo, ska häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Åklagaren vill ha rätt att belägga mannen med restriktioner, eftersom det finns risk att han ska påverka utredningen.

13.05: Den misstänkte förnekar brott och bestrider häktning.

13.06: Tingsrätten beslutar att resten av förhandlingen ska hållas inför stängda dörrar.

13.45: Tingsrätten beslutar att Sjöbomannen ska häktas i två veckor, på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

13.58: Häktningsförhandlingen startar mot den misstänkte Göteborgaren. Åklagaren begär honom häktad, på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Enligt åklagaren är det obligatorisk häktning, dessutom finns det risk för fortsatt brottslighet och för att mannen kan störa utredningen. Därför begär åklagaren också att få ålägga mannen restriktioner.

13.59: Göteborgaren förnekar all form av inblandning och bestrider häktning.

14.00: Domaren bestämmer att resten av häktningsförhandlingen ska vara inför stängda dörrar.

14.37: Tingsrätten beslutar att Göteborgaren är skäligen misstänkt och åklagaren har därmed en vecka på sig att stärka bevisningen. Om han inte lyckas med det kommer mannen att släppas senast nästa fredag.

15.00: Åklagaren begär att den tredje misstänkta, en 23-årig kvinna från Sjöbo, häktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt rån. Kvinnan förnekar all inblandning

15.01: Domstolen beslutar att resten av häktningsförhandlingen ska vara inför stängda dörrar.

15.43: Domstolen beslutar att kvinnan är skäligen misstänkt och åklagaren har därmed en vecka på sig att styrka bevisningen även mot henne. Om han inte lyckas med det kommer hon att släppas nästa fredag. Det beslutet var det sista vid dagens häktningsförhandlingar och direktrapporteringen från Kristianstads tingsrätt avslutas.

Publicerad 15 February 2019 10:38