Flera av hundvalparna saknas fortfarande och polisen vädjar om hjälp att hitta dem. Bilden är en genrebild.

Flera av hundvalparna saknas fortfarande och polisen vädjar om hjälp att hitta dem. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Stort hemlighetsmakeri om misstänkta hundrånare

Åklagare vill inte svara på om fler kan gripas

KRISTIANSTAD.

Strax innan lunch i går gjorde polisen ett gemensamt tillslag mot fyra personer som misstänks för det grova rånet då sex hundvalpar togs. "Jag räknar med häktningsförhandlingar innan helgen", säger Christoffer Ramqvist, som är åklagare i ärendet.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Han är mycket hemlighetsfull och säger att det knappt finns några uppgifter han kan släppa om utredningen ännu. Han vill inte uppge könet eller åldern på de som anhållits.

– Det behåller jag för mig själv av utredningstekniska skäl, säger Christoffer Ramqvist.

Kan det bli aktuellt med fler frihetsberövanden? Är det därför det är sådant hemlighetsmakeri?

Jag kan inte svara på den frågan i nuläget, förklarar Christoffer Ramqvist.

Han berättar att ett par av personerna som greps i går var anhållna i sin frånvaro och att de andra hämtades till förhör.

Hur det kommer sig att man slog till just då är vill inte åklagaren kommentera.

– Vi är ännu i utredningens absoluta början, vi har bara hållit inledande förhör med de misstänkta, säger Christoffer Ramqvist.

Det var den 9 januari i år som en uppfödare av Golden retrievervalpar utanför Kristianstad attackerades i sitt hem. Hon misshandlades svårt och rånarna tog sex valpar som var sju veckor gamla med sig.

Polisen har satsat stora resurser på att klara upp fallet och igår vid lunch var tiden mogen för ett tillslag. Ett par personer anhölls för grovt rån, någon för medhjälp till grovt rån och någon för häleri. Den sistnämnde har på något sätt tagit hand om en eller flera hundar efter rånet. Det kan också vara frågan om en hundköpare.

Eftersom personerna greps i går måste åklagaren senast på fredag vid lunchtid besluta om en häktningsframställan ska lämnas in till Kristianstads tingsrätt. Det är dock troligt att den kommer in redan under torsdagen eller fredag morgon och att häktningsförhandlingarna hålls under fredagen.

– Vi försöker alltid undvika häktningsförhandlingar på helgerna, berättar Christoffer Ramqvist.

Polisen vädjar om hjälp

Polisen vill att alla som har köpt en hundvalp privat efter den 9 januari ska kontakta polisen på telefon 114 14. De som har köpt hundvalpar av de misstänkta har inte fått någon stamtavla, men däremot veterinärintyg. Polisen misstänker att de intygen är förfalskade.

Publicerad 13 February 2019 12:18