"Enligt de uppgifter vi har mår hundarna utmärkt", berättar Patric Fors på polisens kommunikationscentral. Foto: Mostphotos.com

Hundvalpsrånet på väg att lösas

Fyra anhållna – flera valpar hittade välbehållna

KRISTIANSTAD.

Rånet mot en golden retriever-kennel utanför Kristianstad är på väg att klaras upp. Fyra personer är frihetsberövade och flera valpar är återfunna välbehållna. Polisen vädjar nu till alla som köpt golden retriever-valpar efter 9 januari att höra av sig, så att alla hundar kan komma tillrätta.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Fyra personer har gripits under tisdagen, misstänkta för bland annat grovt rån och flera av hundvalparna hittades vid tillslaget.

– Enligt de uppgifter vi har mår hundarna utmärkt, berättar Patric Fors på polisens kommunikationscentral.

Det var den 9 januari som flera maskerade rånare trängde in hos en kvinna i Kristianstadstrakten som hade en golden retriever-uppfödning. Hon misshandlades svårt och rånarna tog med sig sex stycken valpar som var sju veckor gamla. Det finns ett absolut förbud att lämna ut valparna till köpare innan de är åtta veckor. Kvinnan fick tillbringa flera dagar på sjukhus och ärendet rubricerades direkt som grovt rån.

Ärendet är ett av de som engagerat flest i allmänheten på länge och många har hört av sig om skumma annonser på Blocket. Ett stort antal poliser har arbetat intensivt och på tisdagen gav det resultat.

– Då fattades ett beslut om att hämta ett antal personer till förhör. Fyra personer är nu anhållna för delaktighet i brottet och brottsrubriceringarna varierar mellan grovt rån, medhjälp till grovt rån och häleri, berättar Patric Fors.

Polisen är ännu restriktiv med att lämna ut information, eftersom det kan skada utredningen. Bland annat vill man inte gå ut med hur många hundar som har återfunnits.

– Det är flera valpar som har återfunnits, men tyvärr finns det också flera som inte är återfunna, säger Patric Fors.

Detta är orsaken till att polisen nu går ut med en vädjan i medierna.

– Har du köpt en golden retrievervalp efter den 9 januari från en privatperson vill vi att du kontaktar polisen. Det är särskilt viktigt om inte veterinärintyg eller stamtavla verkar seriösa, uppmanar Patric Fors.

Om någon köpt en hund som visar sig komma från kullen och behåller den kan det bli fråga om häleri, vilket kan ge böter eller fängelse.

– Det är mycket viktigt för utredningen att alla hundarna kommer tillrätta, poängterar Patric Fors.

Publicerad 12 February 2019 19:17