Emma Kronborg har ett stort intresse för vad naturen har att erbjuda och föreläser om just örtmedicinens krafter på Kristiantad bibliotek den 7 mars.

Emma Kronborg har ett stort intresse för vad naturen har att erbjuda och föreläser om just örtmedicinens krafter på Kristiantad bibliotek den 7 mars. Foto: Anders Kronborg, Kronborg Bild

Med trolldom och magi på agendan

Emma Kronborg föreläser om skogens läkemedel

KRISTIANSTAD.

Den gamla läkekonsten är starkt förknippad med magi enligt Emma Kronborg. Den 7 mars kommer hon till Kristianstads bibliotek, med föredraget ”Trolldom eller läkekonst – örtmedicin genom historien” och berättar mer om varför det fått en sådan stämpel.

Vad fick dig att börja intressera dig för just trolldom och örtmedicin?

– Jag har alltid haft en fascination för mystik och historia, och samtidigt haft ett brinnande intresse för miljö och hållbarhet. Att välja bort de starkaste syntetiska ämnena ur både badrumsskåp och medicinskåp ledde mig in på gamla tiders knep för att hålla sig ren och frisk. Och jag insåg när jag läste på att det mesta som jag behöver i form av mat och medicin finns i naturen.

Är skogens medicin ren magi eller är detta vad man en gång kallade husmorsknep?

– Nej, Den gamla läkekonsten är starkt förknippad med magi. Sjukdom handlade då om förbannelser och läkande involverade växter med övernaturliga krafter, gärna i kombination med ramsor och besvärjelser.

Varför tar vi inte mer än vad vi gör idag, vara på det som naturen har att erbjuda tror du?

– Det ena handlar om okunskap, många känner inte till vår näringsrika flora, att det finns sådan potential och sådan läkekraft alldeles runt knuten. Sedan finns det den tråkiga profitaspekten på det hela. Ingen kan ta patent på brännässlor, nypon eller havtorn som alla är fantastiskt nyttiga läkeväxter. Industrin tjänar inga pengar på att människor odlar och tillverkar egen hostmedicin eller schampo för husbehov. Jag tror det är därför som det forskas så lite i västvärlden inom detta område, här går hälsa och profit hand i hand.

Berätta, vad kommer publiken att kunna ta med sig från föreläsningen?

– Detta är en föreläsning för alla sinnen, jag har till exempel med mig en vargpersika, mumiepulver, örter och en medeltida pestmask och jag ger konkreta tips på näringsrika växter och hur vi kan tillgodogöra oss deras nyttigheter. Jag hoppas ge åhörarna och ge en ökad förståelse för naturens potential som apotek och skafferi.

Publicerad 24 January 2019 08:49