Filippas cancer har nu kommit tillbaka för tredje gången. Nu hoppas familjen att alternativ vård i Mexiko ska göra Filippa frisk.

Filippas cancer har nu kommit tillbaka för tredje gången. Nu hoppas familjen att alternativ vård i Mexiko ska göra Filippa frisk. Foto: Paola Nordgren

Filippas tumör kom tillbaka för tredje gången

Genom insamling hoppas man nu få chansen till alternativ vård i Mexiko

KRISTIANSTAD.

Filippa Sandberg är en elvaårig tjej som precis som alla andra tjejer i den åldern drömmer om fina klänningar, att gå i skolan och att kunna hitta på saker med sina tjejkompisar. Men Filippas liv har sedan hon var tre år kantats av operationer, cellgifter och strålning som gjort att hon fått men för livet. I början av december fick hon för tredje gången också beskedet om att tumören i hjärnan var tillbaka. Nu hoppas familjen kunna ta sig till Mexiko för en alternativ behandling.

– Filippa ska bli frisk så är det bara. Den svenska sjukvården är fantastisk på många sätt. Men världen är stor och bjuder på fler möjligheter. Vi har testat det som finns här hemma och Filippa vill inte lida mer. Och det är mitt ansvar som mamma att se till att hon får den vård hon önskar, säger Malin Sandberg.

När Filippa var tre år började hon kräkas utan anledning och blev hemskickad från förskolan. Efter en månad med samma symtom åkte familjen till vårdcentralen men blev hemskickade med förklaringen att Filippa hade maginfluensa. När Malin ringde vårdcentralen två veckor senare hade dottern också börjat klaga över huvudvärk. Hon fick dock beskedet att de skulle avvakta några veckor till.

Veckorna gick och till slut var Filippa så medtagen och okontaktbar att Malin ringde barnakuten, som sa de skulle komma upp direkt.

– Jag minns att Filippa kräktes ner golvet där och ganska snart efter det sa en läkare innan man undersökt henne att vi troligtvis skulle få spendera en hel del tid på sjukhus framöver. Tre dagar senare gjordes en magnetröntgen som konstaterade att Filippa hade en hjärntumör, stor som en pingisboll. Och samma vecka opererades hon.

Operationen gjorde att man fick bort en stor del av tumören men gjorde att Filippa tappade en stor del av allt hon kunde. Förutom att börja behandlas med cellgifter så fick Filippa lära sig gå stå och sitta igen. Och än i dag har hon men från operationen.

– Det var en tuff tid även efter att behandlingen avslutades. Och det dröjde bara något halvår innan symtomen kom tillbaka och röntgen visade på en ny tumör. Hon fick påbörja en behandling med strålning som ganska snabbt tog bort tumören. Men som slog ut hennes kropp och immunförsvar totalt. Filippa sa själv att nu orkar jag inte mer nu vill jag bli en ängel. Att höra det som mamma gör fruktansvärt ont.

Läkarna berättade att tumören försvunnit men som sexåring kämpade Filippa med att orka av vardagen och gick på återkommande kontroller för att se att tumören inte kom tillbaka. Hennes vänstra sida fungerar dåligt och hjärntröttheten efter all behandling har gjort att hon har svårt för att orka med. Under åren läste Malin allt mer om hur man kan förebygga en tumör om alternativ vård och lyckade behandlingar utomlands.

– När läkaren ringde oss sent den 4 december så förstod vi att det var med tråkiga besked. Och det första Filippa sa var att jag orkar inte opereras en gång till. Dessutom är riskerna med en operation stora för att man skadar sväljreflexen och att hon då varken kan äta eller dricka själv. Hon skulle bli ett kolli. Och hur ska jag kunna motivera en blivande tolvåring en sådan operation? Strålning fungerar inte då hon redan fått maxdosen och när det gäller cellgifter så är chansen till bot liten. Läkarna är skeptiska till alternativ vård utomlands men vi har bestämt oss efter att ha läst på för att försöka ta oss till Mexiko för vård där. Men tiden är knapp och behandlingen är dyr. Men jag ger mig inte. Det här är Filippas vilja och genom insamlingar på sociala medier hoppas jag kunna förverkliga hennes önskan om att få må bra igen.

INSAMLING:

På Facebook håller man just nu insamlingen Rädda Filippa där man kan swisha valfri summa. Malin Sandberg har också startat en internationell crowd funding, GoFundMe där man kan sätta in pengar och Ellas Hjältar och Total Balans håller också insamlingar för att hjälpa Filippa att få alternativ vård. En vård som kostar cirka 2 miljoner. Eventuellt överskott hoppas Malin och Filippa kunna skänka vidare till andra barn i behov.

Publicerad 17 December 2018 16:26