Inom kort finns det ytterligare ett betalningsalternativ när du ska parkera på kommunens parkeringar.

Inom kort finns det ytterligare ett betalningsalternativ när du ska parkera på kommunens parkeringar. Foto: Paola Nordgren

App ska underlätta parkering i Kristianstad

KRISTIANSTAD.

Kristianstad kommun har köpt upp tjänsten Parkster för att underlätta för centrums besökare att parkera. Med appen som redan finns tillgänglig ska man kunna parkera utan att leta upp en parkeringsautomat och istället lösa biljett direkt i mobilen, via app eller sms.

Tjänsten finns redan på ett hundratal orter från Ystad till Luleå och det Skånebaserade företaget finns nu från och med i slutet av januari även i Kristianstad och gäller på kommunens parkeringar.

– Vi ser gärna att det ska vara enkelt att lösa parkeringsbiljett. Och vet också att många tycker att det är en tråkig avgift att betala. Men genom appen betalar man bara exakt för den tid man står parkerad och behöver inte i förväg bestämma hur långa man ska stanna i centrum, berättar Nicola Dolovski, Parkster.

Tanken till tjänsten föddes för några år sedan när en av grundarna fick en rad parkeringsböter. Anledningen till böterna berodde på viktiga möten som var svåra att gå ifrån för att lösa nya parkeringsbiljetter. Idén om ett smidigare betalningssystem föddes och blev appen som drog igång i Lund 2011.

– Även om de flesta har en mobil med appar idag så finns det de som inte har. Därför går det också att lösa sin biljett via sms och på appen finns kartor och listor över vilka parkeringar som gäller i vilka städer, för att göra det så enkelt som möjligt för besökarna.

Appen som är gratis att ladda ner finns redan nu tillgänglig men skyltarna om hur man går till väga för att betala med sms och på vilka parkeringar i Kristianstad som tjänsten gäller kommer att komma upp i slutet av januari.

Publicerad 10 January 2018 10:30