Caroline Persson gör sitt första VM som representant för försvarsmakten nu i slutet av september. Foto: Paola Nordgren

Caroline Persson gör sitt första VM som representant för försvarsmakten nu i slutet av september. Foto: Paola Nordgren

VM i fäktning för Caroline

FÄKTNING. Hon har fäktats i 15 år men 2015 ser ut att bli Caroline Perssons år. Just nu ligger hon på topp 20, bland de bästa kvinnorna i Sverige.
– Ja, jag måste nog säga att jag haft en bra år hittills. Det är mycket dagsformen som avgör och att man är pigg i kroppen. Så det är väldigt roligt.
De svenska tävlingarna har gått bra och under försvarsmaktens SM tidigare i år tog Caroline Persson guld i damklassen.
Den 30 september väntar Military world games i Sydkorea och då är Caroline Persson på plats för att representera Sverige.
– Det ska bli väldigt roligt och vi kommer att tävla både i lag och individuellt.
För att få tävla med försvarsmakten krävs att hela laget har samma lagtillhörighet och det har gjort att Caroline Persson har sin licens hos försvarsmaktens klubb.
– Mycket av min träning sköter jag dock på klubben i Kristianstad och jag är även där som tränare för alla åldrar från 7 år och uppåt.
Inför Sydkorea väntar både individuell träning och lagträning. Det gäller att hålla kroppen i form för att klara av de tre minuterna på pisten .
– Det kanske inte ser så jobbigt ut. Men det är tufft både mentalt och fysiskt och det gäller att hålla full fokus. Personligen så är mitt mål att hålla mig i så bra form att jag kan komma på så hög placering som möjligt.
Försvarasmaktens landslag tränar även med svenska landslaget för att få den bästa uppladdningen.
– Ja, det är väldigt effektivt och ger väldigt mycket. Sverige har några riktigt bra fäktare så där kan vi lära oss mycket. Det blir väldigt intensivt nu veckorna innan för att slipa på de små detaljerna och ha den styrka och tålamod som krävs för att utnyttja hela tiden på pisten .
Caroline Persson var med redan när C4 fäktklubb i Kristianstad startade för 15 år sedan. I dag har klubben cirka 20 medlemmar, något som föreningen hoppas ska öka.
– Jag testade fäktningen på en sportlovsaktivitet som kommunen höll i och det var en klubb från Lund i Kristianstad som höll i det. Vi fick komma ner till Lund och testa några gånger och när Hans Wahl som han hette såg att det fanns ett intresse så hjälpte han oss att starta C4 fäktklubb, berättar Caroline Persson.
Den 15 oktober firar föreningen 15-årsjubileum och bjuder alla medlemmar på tårtkalas.
– Efter att ha bott i Stockholm ett tag så är jag nu tillbaka i Kristianstad och jag hoppas att vi ska kunna öka antalet medlemmar, bland annat genom att få komma ut i skolorna och berätta att vi finns.

Caroline Perssons styrka är att utnyttja alla minuter av matchen. Foto: Paola Nordgren

Caroline Perssons styrka är att utnyttja alla minuter av matchen. Foto: Paola Nordgren

Publicerad 08 September 2015 09:00