Viktoria Mattsson vet att januari sedan många år tillbaka är högsäsong för gymmen.

Viktoria Mattsson vet att januari sedan många år tillbaka är högsäsong för gymmen. Foto: Paola Nordgren

Januari – högtid för gymmen

KRISTIANSTAD.

Januari månad innebär för många den månad där man bestämmer sig för att ta tag i sitt liv, förändra och börja träna. Så är det även på Actic, ett av de gym som märker av en markant ökning av besökare i början av varje år.

– Ja, vi skiljer oss nog inte från andra gym när det gäller vilken månad flest nya medlemmar börjar träna. Januari är den månad många vill ta tag i sin träning igen och så är det nog på de flesta gym. På de befintliga medlemmarna märker vi av det redan i mellandagarna då folk gärna tar sig till gymmet efter några dagars uppehåll, berättar Viktoria Mattsson, platsansvarig på Actic i Kristianstad.

Nya medlemmar väntar dock i många fall till efter nyår med att ta tag i sin träning.

– Jag tror många ser ett nytt år som en nystart, nytt år och nya tag. Januari är en viktig månad för alla gym, säger Viktoria Mattsson.

Det man lagt märke till när det gäller träningsvanor är också att de som börjar träna, gör det mer regelbundet än förr. Det är inte heller bara de som vill bygga muskler som går på gym utan träningen har anpassats till en bredare målgrupp.

– Gym blir allt mer naturligt i mångas liv. Så var det inte för tolv år sedan när jag själv började träna, då var det bodybuildarna som tränade på gym men ingen annan, berättar Niklas Ilandersson, personlig tränare på Actic.

Idag är gymmen mer öppna och på Actic bland annat har man också pass ute i gymmet för att få de som enbart går på pass att våga ta sig ut i gymmet och tvärt om.

– Vi kör något som heter ATC, ett cirkelpass ute i gymmet varje vecka, vilket är väldigt uppskattat och fullbokat varje gång. Dessutom har vi indoor running-pass ute i gymmet också vilket vi är ensamma om i Kristianstad. Då bokar vi upp våra befintliga löpband och kör ett pass något som även det uppskattas och som fungerar både för våra ultralöpare men också för nybörjaren, säger Viktoria Mattsson.

På Friskvårdshuset är man ensamma i Kristianstad om det högintensiva passet Penalty Box.

– Vi är även en av få anläggningar i Sverige som erbjuder Evolution Fitness på vår anläggning, där du tränar på högteknologiska vibrationsplattor. Passen är 25 minuter långa och ger snabba resultat. Träningen är extremt skonsam och passar även människor som har problem med rygg och leder, då denna träningen hjälper kroppen att läka naturligt, berättar Linus Bohlin på Friskvårdshuset.

Att gå ut för hårt direkt i januari är dock inget gymmen rekommenderar. Varannan dag är ett bra mål för den vanliga motionären menar Viktoria Mattsson.

– Vi ser ofta att det är en liten dipp på antalet besökare i maj sedan och det är tyvärr då många ger upp har vi märkt för att sedan ta nya tag efter sommaren igen. Då är det kanske bättre att träna två gånger i veckan året runt för att få den rätta kontinuiteten.

Linus Bohlin poängterar också att en personlig tränare gör att man inte ger upp lika lätt och lyfter fram många fördelar med att få hjälp på vägen med sin träning.

Publicerad 31 December 2019 00:00