Sara Larsson, Anna Johansson och Alf Johansson ser till att hemlösa och utsatta i Kristianstad får en härlig nyårsmiddag.

Sara Larsson, Anna Johansson och Alf Johansson ser till att hemlösa och utsatta i Kristianstad får en härlig nyårsmiddag. Foto: Paola Nordgren

Nyårsfirande på Café David väntar

Kock bjuder på kalkonmiddag på nyårsafton

KRISTIANSTAD.

När man på Café David planerar för nyårsmiddagen i år så gör man det tillsammans med kocken Alf Johansson som både bjuder på maten och lagar den på plats. "Jag vill gärna hjälpa till och bidra med det jag kan", säger han.

– Detta är något både vi och våra besökare uppskattar otroligt mycket. Han har varit här som volontär och lagat middag tidigare och det blev även då väldigt lyckat, berättar Sara Larsson, enhetschef Skånes stadsmission och Café David.

Tidigare har man haft företag som sponsrat nyårsmiddagen men i år går Alf Johansson privat in och bjuder på middagen, som blir en kalkonmiddag med allt vad det innebär när det gäller tillbehör.

– Eftersom jag är pensionär men fortfarande arbetar halvtid så känner jag att jag har möjligheten att göra det här. Jag vill gärna hjälpa till och bidra med det jag kan. Så när Anna Johansson ställde frågan behövde jag inte fundera så länge. Istället för att ligga på soffan under dagen gör jag gärna det här istället.

Att man öppnar upp för besökarna på högtider som jul och nyår tycker man från personalens håll också är minst lika viktigt som alla andra dagar om inte viktigare.

– Det här är dagar många firar med familj, släkt och vänner och har man inte det så tycker vi att det är viktigt att man känner sig välkommen någonstans och därför är också alla välkomna hos oss, säger Sara Larsson.

Runt 50 ätande gäster på nyårsafton räknar man med under kalkonlunchen. För desserten står Gunilla som även hon hjälper till i verksamheten som volontär.

– Våra volontärer är otroligt viktiga i vår verksamhet de sätter verkligen guldkant på vardagen för våra besökare. Att besökarna själva sedan kommer och tackar för den goda maten eller liknande är verkligen det bästa betyget man kan få.

En av de som kommer att jobba på nyårsafton förutom Alf Johansson är Anna Johansson, hon arbetade även nyårsafton i fjol och vet att det uppskattas att man öppnar upp och välkomnar alla en sådan här dag.

– Vi är tacksamma för alla som vill bidra med sin tid och hjälpa till såhär. Det är en trygghet för de som kommer till oss. Att vi sedan 2018 också har fått möjligheten att ha öppet 365 dagar om året minskar den stress många känt över att vi tidigare inte haft öppet på helgerna. Att jag nu lämnar är verkligen ledsamt men jag vet att det kommer att bli bra här även framöver, säger Sara Larsson.

Publicerad 28 December 2019 00:00