"Allt handlar om hur detaljerad man vågar vara och ju mer detaljer desto mer fel. Vi räddas också av klockan. En prognos varar mellan 30 sekunder och två-tre minuter och ska man presentera vädret för hela landet under en hel vecka är utrymmet litet för att vara detaljerad". Foto: SVT

"Hur vädret blir är det ingen som säkert vet"

Nils Holmqvist presenterar väder på klingande skånska

NYÅR. Torka, översvämningar eller värmebölja – vad kan vi vänta oss för väder i år? Vi frågade meteorologen och författaren Nils Holmqvist som huserar på SVT:s väderredaktion och presenterar annalkande sol och regn på klingande skånska.

Av
Elin Wrethov

Vad säger du om sommaren 2020?

– Jag ser mycket fram emot sommaren 2020. Min storebror Anders flyttade till Höllviken i höstas vilket betyder att jag nu har ett sommarhus. Underbart! Så jag håller tummen för högtryck och 25 grader så vi kan få lite kvalitetstid på stranden. Hur vädret blir är det ingen som säkert vet. Informationen är guld värd för alla, från den lokala kioskägaren till de stora energibolagen. Om jag visste vore jag mångmiljonär vid detta laget och så är tyvärr inte fallet.

När bör jag satsa på att ta ledigt för att säkra mig solsken?

– Statistiskt är början på sommaren lite soligare och mindre regnig. Men å andra sidan är det ju alldeles för kallt för att bada i juni. Därför brukar jag själv välja att vara ledig andra halvan av sommaren.

Helt ärligt, hur korrekta är era prognoser?

– Jag är lite osäker, eftersom det inte finns en siffra eller procentsats på vår träffsäkerhet. Det är svårt att utvärdera en svepande handrörelse och ett halvklart till mulet. Men ofta är det rätt. Allt handlar om hur detaljerad man vågar vara och ju mer detaljer desto mer fel. Vi räddas också av klockan. En prognos varar mellan 30 sekunder och två-tre minuter och ska man presentera vädret för hela landet under en hel vecka är utrymmet litet för att vara detaljerad.

Kommer vi att märka av vår klimatpåverkan mer i år?

– Svårt att svara på. Beror väl lite på hur uppmärksam man är och om man följer nyheter eller inte. Sommaren 2018 var ju väldigt varm och svår att förklara utan att väga in klimatförändringarna. Sommaren 2019 däremot var inte alls lika avvikande och det återstår att se vad 2020 har att bjuda på.

Publicerad 28 December 2019 00:00