Inger Persson och Daniel Jönsson(M) fick äran att ta första grävet.

Inger Persson och Daniel Jönsson(M) fick äran att ta första grävet. Foto: Tomas Avenborg

Runt 1500 göingebor får snart fiber

ÖSTRA GÖINGE.

Nu är grävandet igång även för fiber på landsbygden i Östra Göinge och Glimåkra. Strax innan jul togs första spadtaget för de 800 kunder på landsbygden i de norra delarna av Göinge som beställt fiber.

Totalt 15 mil fiber ska nu grävas ner inom det närmaste. När både norra och södra etappen är färdiga så kommer totalt 1500 bostäder på landsbygden i Östra Göinge att få tillgång till fiber.

– Det har varit ett stort intresse för anslutning och de som inte anslutit sig ännu kommer att få en chans till, berättar Tomas Avenborg, kommunansvarig på IP-Only som också poängterar att det är eldsjälar som bland annat Inger Persson som varit drivande i att få fiber även ute i bygden där det är något glesare mellan husen.

Just avståndet mellan husen och mängden sten i terrängen är också det som kommer att bli den stora utmaningen i grävandet.

– Ja, det är även naturen som varit den stora utmaningen inför arbetet och det som gjort att grävstarten dragit ut på tiden, berättar Tomas Avenborg.

Man kommer nu att gräva i två etapper, norr först och därefter söder och både delarna beräknas vara färdiga om 18 månader.

– Det är ett relativt stort projekt men om allt går som planerat med handläggning och avtal från privatpersoner, Trafikverket och Länsstyrelsen kommer vi att hålla tidsplanen har vi tur kan det till och med bli färdigt tidigare.

Publicerad 20 December 2019 00:00