Blivande mammor får chans att röra på sig inför förlossningen.

Blivande mammor får chans att röra på sig inför förlossningen. Foto: Paola Nordgren

Vattenträning inför förlossningen

Stort intresse för Magplasket i Kristianstad

KRISTIANSTAD.

Kursen Magplasket för gravida mammor varvar avslappningsövningar med profylaxandning, målbilder, tips och trix av barnmorskor, skillnaden från andra förberedande förlossningskurser är att allt här sker i bassängen på CSK.

Annika Andersson är en av de barnmorskor som sedan 1,5 år tillbaka håller i Magplasket i Kristianstad. Hon har tidigare hållit kurser i Blekinge men när hon och två andra kollegor började arbeta i Kristianstad så startade de också upp konceptet som ursprungligen har sin början i Göteborg även här.

– Det är ett stort tryck på kursen och vi vet att det uppskattas otroligt mycket av våra deltagare. Vi har dock tvingats införa vissa kriterier för att få söka en plats och inriktar oss just nu på mammor med stor förlossningsrädsla, psykisk ohälsa, högt bmi, rygg- och bäckensmärta samt de som har svårt för annan träning, då vi vid varje tillfälle förutom information om förlossning också varvar med fysisk aktivitet, berättar Annika Andersson.

Genom att kursen hålls i vatten kan även de med foglossningar och andra smärtor lättare röra på sig. Enligt Annika Andersson gör dessutom det 34-gradiga vattnet att kroppens hormoner vaknar hos de gravida, vilket skapar ett lugn i kroppen.

– Vattnet gör att det kickar igång bra hormoner hos de gravida som gör att de blir avslappnade och det är en stor fördel att ha lärt sig hur man går in i sin bubbla inför förlossningen.

Annika Andersson ser också Magplasket som ett bra komplement till övriga profylaxkurser och föräldrastöd inför kommande förlossning

– Vi brukar ses fyra till fem gånger med varje grupp och förutom vattenträning som fysisk aktivitet så samlas vi på slutet i vattnet och har en genomgång om ett speciellt tema för varje gång som vi samtalar runt.

Publicerad 06 December 2019 00:00