"Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen", säger Jonas Arnberg Foto: Pressbilder

Mobillådan blir årets julklapp 2019

"Mobilen har fått en dragningskraft som ständigt pockar på"

SVERIGE. Under onsdagsmorgonen presenterades årets julklapp för 2019. Vinnaren: mobillådan.

Av
Jonatan Westerlind

En tågresa var på förhand tippad att vinna priset som årets julklapp. Men när Handelns utredningsinstitut, HUI Research institute, på onsdagsmorgonen presenterade vinnaren för 2019 var det en annan vara som stod som segrare: mobillådan.

– Svenskarna reflekterar mer och mer över telefonens användningsområde, och försöker nu i allt högre grad justera sitt beteende därefter. Redan idag finns till exempel appar för att reglera sin skärmtid. Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen, säger Jonas Arnberg, vd HUI Research, i ett pressmeddelande.

I sin motivering skriver HUI Research "Mobilen har under det senaste decenniet gett upphov till den kanske snabbaste beteendeförändringen i människans historia. Många funktioner har på ett positivt sätt revolutionerat vardagen, men de svenska konsumenterna har nu på allvar börjat reflektera över vad som händer med vår sömn, våra relationer, vår koncentration och vår psykiska hälsa när mobilen har fått en dragningskraft som ständigt pockar på."

Det finns tre kriterier där minst ett ska uppfyllas för att något ska kunna bli årets julklapp. Att den ska spegla den tid vi lever i, vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året, eller att den säljs i stort antal. Mobillådan representerar enligt HUI Research den tid vi lever i och de hänvisar de böcker och tv-program samt forskaren Anders Hansens sommarprat som handlat om hur vi påverkas av mobilanvändning.

Fakta: Årets julklapp genom åren

2009: Spikmattan

2010: Surplattan

2011: Den färdigpackade matkassen

2012: Hörlurarna

2013: Råsaftcentrifugen

2014: Aktivitetsarmbandet

2015: Robotdammsugaren

2016: VR-glasögonen

2017: Elcykeln

2018: Det återvunna plagget

Publicerad 20 November 2019 09:15