Ica-butikerna i Sverige har nu gått ihop och bestämt att de ska ha en gemensam åldersgräns på energidrycker.

Ica-butikerna i Sverige har nu gått ihop och bestämt att de ska ha en gemensam åldersgräns på energidrycker. Foto: Adobe Stock/Ritzau Scanpix/Allan Lundgren

Matvarujätten säger gemensamt stopp för energidryck till unga

Inför 15-årsgräns i alla butiker

SVERIGE. Sedan månadsskiftet så gäller samma regel på alla Ica-butiker i landet: du måste vara över 15 år för att få köpa energidryck.

Av
Jonatan Westerlind

Åldergräns på energidryck har länge varit ett omdebatterat ämne. Utan lagstiftning att förhålla sig till har det varit upp till butikerna själva att bestämma om de vill sälja till ungdomar. Nu har Sverige Ica-handlare gått ihop och beslutat sig för att inför 15-årsgräns för köp av energidryck i sina butiker. Beslutet trädde i kraft den första oktober.

– Hälsoaspekten är den största delen i varför vi bestämt det här. Vi kan inte stötta oss mot ett lagkrav vilket vore enklare för oss. Hade det funnits en lag hade vi vetat att man inte kan gå nån annanstans och handla, säger Marie Månsson, som är ICA-handlare på ICA Supermarket Linero Torg i Lund och har varit delaktig i att ta beslutet.

Definitionen av energidryck är här hämtad från Svensk dagligvaruhandel. De är främst populära bland ungdomar, men Marie Månsson oroas inte över förlorade intäkter efter åldersgränsen. Hennes butik har haft regeln sedan de öppnade.

– Jag skulle inte säga att vi är rädda för detta, jag tror generellt att de flesta Ica-butiker har haft åldergränsen sen innan, men nu vet man att man har kollektivet i ryggen, säger hon.

– Jag hoppas att fler kommer ta efter detta, säger Marie Månsson.

Publicerad 05 October 2019 13:00