Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Forskare: Läkemedel kan öka risk för självmord hos unga

Visar ny svensk studie

SVERIGE.

Ett läkemedel vars användning har ökat kraftigt under senare år, kan ha kopplingar till ökad risk för självmord hos unga, rapporterar Vetenskapsradion.

Av
Sofia Sundqvist

Studien, som är publicerad i British Medical Journal, visar att de som äter medicinen har en större risk för självmord eller självmordsförsök än när de inte äter den.

Det läkemedlen som har undersökts i studien heter gabapentin och pregabalin. Först framtogs de som behandling av epilepsi, och började sen också användas mot smärta och ångest.

På senare år har försäljningen av dessa läkemedel ökat kraftigt.

I studien följde forskare 192 000 svenskar under en åttaårsperiod. Av dessa var det 10 000 som försökte ta livet av sig under perioden, varav runt 3000 var unga.

Risken för våldsbrott, trafikolyckor och överdoser ökade också.

Enligt Molero är det inte fastslaget om det är läkemedlet i sig som ökar riskerna, eller ifall det finns andra faktorer som påverkar.

Varför dessa läkemedel har ökat i användning tror Yasmina Molero beror på att läkare är mer försiktiga än förut med att skriva ut morfinbaserade opiater vid smärta, och istället använder sig av dessa.

– Preparaten är ett väldigt bra behandlingsalternativ i många fall, men man kanske bör iaktta lite försiktighet med förskrivningen av de här medicinerna framförallt till unga personer och personer med beroendeproblematik, säger Yasmina Molero, en av forskarna, vid universitetet i Oxford, till Vetenskapsradion.

Publicerad 16 July 2019 07:00