Fredrik Bodin på Lantmännen ser fram emot en god skörd i södra Sverige.

Fredrik Bodin på Lantmännen ser fram emot en god skörd i södra Sverige. Foto: Adobe stock/Lantmännen

Årets skörd kan bli den bästa på flera år

Förra årets torka bidrar delvis till årets goda siffror

SVERIGE.

Årets skörd förväntas bli mycket bra – faktiskt den största på fem år. Och hela 75 procent högre än förra årets skörd som torkade bort.

Av
Mattias Grenholm

Lantmännen gör varje sommar en skördeprognos och årets siffror är glädjande. I år förväntas skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd uppgå till 6,3 miljoner ton, vilket ligger över snittet för de senaste fem åren.

Jämfört med förra årets borttorkade skörd, den slutade på magra 3,6 miljoner ton, så ligger årets förväntningar på en uppgång på 75 procent. Årets skörd kan dessutom bli den högsta på fem år.

En av orsakerna kan vara just förra årets torka. Det ledde till en tidig skörd, för att rädda det som rädda kundes, och det gav förutsättningar för en rekordstor höstskörd 2018.

Höstsådda grödor ger mer avkastning än vårgrödor vilket bidrar till den högre skörden i år, skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

Detta gäller inte minst i södra Sverige där höst- vinter- och vårvädret har varit gynnsamt för tillväxt.

− Vi har ett par veckor kvar till skörden är igång på allvar. Fram till dess behöver vi ha måttliga temperaturer, lagom med nederbörd och däremellan sol, säger Fredrik Bodin, regionchef för region Syd på Lantmännen i ett pressmeddelande.

Publicerad 16 July 2019 10:59