Eivor Nilsson under rättegången.

Eivor Nilsson under rättegången. Foto: Anders G Bergquist

Valprånet: 27-årig man döms till fängelse

Ytterligare tre döms för häleri

KRISTIANSTAD. I början av året blev kennelägaren Eivor Nilsson i Önnestad brutalt rånad på sex hundvalpar. En 27-årig man döms nu till fem års fängelse för grovt rån.

Av
Marek Stefaniak och Sofia Sundqvist

Det var den 9 mars och kennelägaren Eivor Nilsson hade precis släppt ut hundrana i rastgården när en grupp svartklädda människor med svarta luvor rusade in i hundstallet. En av dem sprejade henne med vad som senare visade sig vara självförsvarssprej medan en annan slog henne.

– Slagen kom gång på gång uppifrån. Det fanns ingen nåd. Jag kan inte räkna slagen. Det var 10, 20, 30 slag. De slog där de kom åt, mest var det slag mot huvudet, har kennelägaren berättat under rättegången.

Gärningsmännen tejpade henne sedan med silvertejp över ansiktet, samtidigt som hennes händer och fötter tejpades ihop.

– Jag tänker "är det så här det känns när man dör, när man drunknar. Ögonen och munnen och händerna är tejpade".

Rånarna fick med sig sex golden retriever-valpar och lämnade Eivor Nilsson på marken.

Den 27-årige mannens DNA har hittats på ett buntband som legat i hundstallet. Det är även bevisat att han sålt stulna valpar till privatpersoner efter rånet. Tingsrätten anser att det därför är ställt utom rimligt tvivel att han är en av rånarna och dömer honom för grovt rån till fem års fängelse.

En 34-årig man frias från åtalspunkten grovt rån eftersom han inte kan knytas till platsen.

– Jag hade hoppats på att de blev dömda, men tingsrätten får rätta sig efter de bevis som finns. Jag är glad att åtminstone en blev fast, säger Eivor Nilsson till SVT Nyheter Skåne.

Ytterligare tre personer döms för häleri, däribland 27-åringens sambo som hjälpt till med försäljning och leverans av de stulna valparna.

Eivor Nilsson får 50 000 kronor i skadestånd för kränkning och lidande. Tre personer som har köpt hundar i god tro får också skadestånd, motsvarande sina kostnader.

Av de sex stulna valparna så har fem återfunnits.

Kennelägaren sprejades med röd självförsvarsspray vid överfallet.

Kennelägaren sprejades med röd självförsvarsspray vid överfallet. Foto: Polisen

Publicerad 25 June 2019 00:00