Svinpest i Kina kan leda till dyrare bacon och fläskkött i Sverige.

Svinpest i Kina kan leda till dyrare bacon och fläskkött i Sverige. Foto: Ritzau Scanpix/Rick Wilking

Nu får alla baconälskare se upp – afrikansk pest gör fläsket svindyrt

Afrikansk svinpest i Asien leder till dyrare kött

SVERIGE.

Den som gillar bacon kan snart få vara beredd att betala mer för att få sitt älskade fläsk. Afrikansk svinpest sprids som en löpeld i Kina och leder till svindyrt kött.

Av
Andreas Holm

Kina står normalt sett för 46 procent av produktionen av fläskkött i hela världenn och exporteras till bland annat Europa. Nu blir det betydligt mindre sedan afrikansk svinpest sprids i Kina och delar av Asien. Den har redan dödat närmare 200 miljoner grisar enligt The Wall Street Journal. Pesten är ofarlig för människor men är farlig för tamgrisar och vildsvin och leder till mindre fläskkött till konsumenterna.

Redan nu har priserna på fläsk ökat med mellan 30-40 procent hos de tyska bönderna, samma ökning har drabbat slakterier och svenska charkföretag. Något som kan smitta av sig till svenska grisbönder.

– Om stora europeiska exportländer riktar in sig helt på Kina kan det göra att det spiller över och att svenska grisbönder får ta del av den här prisökningen också. Jag kan inte göra någon annan bedömning än att priserna måste gå upp, säger Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor på Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till TT.

Förutom i Asien finns svinpesten redan i flera EU-länder, bland annat i Polen och Belgien. Den kan spridas genom att resenärer tar med sig smittat kött hem från andra länder, eller via import av hö eller halm.

– Den största risken är att den kommer in med en korvmacka i Sverige, säger Margareta Åberg, som berättar att det kan ta flera år för drabbade länder att få bukt med pesten.

Effekten av dyrare fläsk kan begränsas. Särskilt som många matbutiker säljer en stor andel svenskt kött. Det menar Fredrik Klein, färskvaruchef på Ica Sverige.

– Men, det här har också gjort att efterfrågan på svenskt fläskkött ökat ännu mer vilket kan komma att påverka inköpspriserna för oss, säger Fredrik Klein till TT och tillägger att även fast situationen är bekymmersam hoppas han att eventuella prishöjningar i slutändan ska stärka lönsamheten hos svenska bönder.

FAKTA: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning. Afrikansk svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. Under 2018 upptäcktes också de första fallen av afrikansk svinpest i Kina.

Sverige har aldrig haft något fall av sjukdomen, men Europa har under åren haft flera utbrott framför allt på den iberiska halvön och på Sardinien, där smittan kvarstår.

Smittspridning kan ske via direktkontakt mellan djur, eller genom indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar, redskap med mera. Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktig spridningssätt till nya områden. Det är därför förbjudet att föra med sig kött och köttprodukter från tamsvin och vildsvin från vissa zoner inom de länder där smittan upptäckts.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

Publicerad 24 May 2019 06:00