Dennis Hamrin, 18, från Ystad är en av finalisterna i årets kockelev.

Dennis Hamrin, 18, från Ystad är en av finalisterna i årets kockelev. Foto. Privat

Här tävlar Skånes bästa kockelever om ärofylld titel

"Maten vi lagar har stor inverkan på världen vi lever i"

STOCKHOLM. Annie Bergqvist, 18, från Fjälkinge och Dennis Hamrin, 18, från Ystad är två av finalisterna i tävlingen Årets Kockelev. Den 7 maj hölls finalen för tävlingen på Gamla Riksarkivet. Årets tema var hållbarhet.

Av
Maja Wiezell

Finalen av tävlingen som riktar sig till kockelever hölls under två dagar i Stockholm. Årets Kockelev är för elever som vill höja sin nivå och utvecklas inom restaurangbranschen. Två deltagare som lyckades ta sig till final av titeln Årets Kockelev i åk 3 är båda kockelever från två av Skånes restaurangprogram.

Årets tema var att skapa mat på ett hållbart vis. Arrangörerna av årets tävling menar att framtidens kockar har ett stort ansvar att skapa mat som har hållbarhetsfrågan i fokus.

– Att slänga så lite som möjligt i soptunnan, är ett av mina bästa tips för en hållbar matlagning. Man ska använda allt enda ner till roten. Det är viktigt att vi inte slänger ätbara delar av råvaran, säger Annie Bergqvist.

Annie Bergqvist, 18, från Österänggymnasiet i Kristianstad.

Annie Bergqvist, 18, från Österänggymnasiet i Kristianstad. Foto. Privat

Fjälkingebon berättar att hon klarade tiden att avsluta tillagningen av första finalrätten, vilket är en viktig aspekt för att vinna tävlingen. Men för att vinna Årets Kockelev behöver de tävlande även tänka på hur maträtten smakar och ser ut när den serveras inför juryn.

– Det kändes bra att tillaga finalrätten, men nerverna satte igång när tävlingen startade, berättar Annie Bergqvist.

Annie Bergqvist och Dennis Hamrin har en stor hänsyn för de andra deltagarna i Årets kockelev. De både stämmar in i att de andra finalisterna är väldigt duktiga.

– Jag har all respekt för tävlingen och mina medtävlande, säger Dennis Hamrin i tidigare intervju med Lokaltidningen Ystad.

De fyra finalisterna som deltog i tävlingen under finaldagen fick servera två maträtter med 2,5 timmars förberedelse per rätt. Den hemliga finalrätten var att tillaga en oxbringa på ben i en tryckkokare. För att kamma hem vinsten måste finalisten samla poäng i sex olika kategorier, bland annat av presentation och hållbarhetstänk.

Dennis Hamrin och Annie Bergquist slutade precis under pallplats på delad fjärdeplats.

Publicerad 08 May 2019 00:00