Allt fler lantbrukare utsätts för hot visar en ny studie.

Allt fler lantbrukare utsätts för hot visar en ny studie. Genrefoto: Mostphotos

Hot mot lantbrukare ökar: "Många är ansatta av hat"

Nu ska SLU hitta lösningar på problematiken

SVERIGE.

Utsattheten bland lantbrukare ökar. I fjol utsattes fyra av tio för hot, stöld eller vandalisering visar en undersökning. Nu har SLU fått uppdraget att hitta åtgärder.

Utsattheten för lantbrukare ökar. Det visar en färsk enkätundersökning gjord av Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Den visar att fyra av tio lantbrukare under 2018 utsattes för någon form av hot, stöld eller vandalisering, där motsvarande siffra vad tre av tio 2010.

– Det spelar ingen roll om det är mjölkproduktion eller om du har grisar eller kaninuppfödning. Många är ansatta av hat och hot. Både på sociala medier och hemma på gårdarna vilket gör att hela familjen drabbas, även barnen, säger Åsa Odell, vice ordförande i LRF men som själv även är grisbonde, till Svt Helsingborg.

I förra veckan ska en LRF-medlem ha utsatts för så pass grova hot att familjen ska ha tvingats flytta till ett skyddat boende, enligt Åsa Odell.

För att få rätsida med problematiken har Sveriges Lantbruksuniversitet tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan och LRF fått tre miljoner kronor från staten för att hitta åtgärder mot situationen.

Publicerad 11 January 2019 07:00