Lasse Sigfridsson erkänner att han är en badkruka. Minst 25 grader ska det vara i vattnet om det ska badas. Därför görs de flesta doppen på semester utomlands.

Lasse Sigfridsson erkänner att han är en badkruka. Minst 25 grader ska det vara i vattnet om det ska badas. Därför görs de flesta doppen på semester utomlands. Foto: Paola Nordgren

"Fullbokad sommar för Sigfridsson"

Julkänsla i juli hör numera till vardagen för familjen Sigfridsson

SOMMARPROFIL.

Som musiker och artist innebär inte sommarmånaderna semester och lata dagar på stranden som för många andra, istället väntar ofta turnéer och sommarkonserter. Och precis så ser det också ut för Lasse Sigfridsson som har ett 30-tal spelningar bokade de närmaste två månaderna.

– Jag är ju van. Så det är inget jag direkt tänker på, att jag faktiskt jobbar i princip hela sommaren. Jag älskar att stå på scen och efter 45 år med Lasse Stefanz och fem år som soloartist så har sommaren alltid inneburit jobb för mig. Samtidigt försöker man självklart njuta av det fina vädret och de härliga sommarkvällarna när man får chansen, säger Lasse Sigfridsson.

Att bo nära havet i Åhus har dessutom också sina fördelar. Lasse Sigfridsson tar ofta en promenad på stranden inte bara på sommaren utan året runt. Det är där han finner lugnet och samlar tankarna.

– Jag är ingen människa som går och lägger mig på stranden. Det är jag för rastlös för. Dessutom är jag nog det folk kallar, en badkruka. Det ska vara minst 25 grader för att jag ska doppa mig och det blir det inte så ofta här i Sverige. Men innan sommaren drar igång brukar vi hela familjen dra iväg på någon resa och då brukar det bli både sol och bad och en veckas lugn för att samla kraft inför sommarens jobbsäsong fylld med allsångskvällar, konserter, caféaftnar och festivalspelningar.

Att han skulle få precis lika många uppdrag efter Lasse Stefanz som när han var en del av dansbandet var dock inget han hade räknat med men förfrågningarna har rullat på och ett antal skivor har skapats de senaste åren. Den senaste, "Back in Nashville" som släpptes i början av juni spelades dessutom in på plats i Nashville för att skapa den riktiga countrykänslan.

– Från början var tanken att spela in en skiva med countryklassiker men när folk i branschen hörde att jag skulle spela in en countryskiva så var det många som hörde av sig med nyskrivet material och mycket var så bra att jag inte kunde låta bli att ha det med. Så det blev helt enkelt en platta med både klassiker och nyskrivet, berättar Lasse Sigfridsson.

Just countryn har också fallit sig naturligt efter dansbandskarriären då Sigfridsson menar att steget mellan de båda musikgenrerna inte är så långt.

– Det sköna nu är jag jag slipper tänka på att det ska gå att dansa till och i vilken takt musiken ska gå, nu kan jag göra den musik jag gillar och om det är snabbt eller långsamt spelar inte så stor roll. Eftersom jag gör också gör väldigt mycket spelningar tillsammans med familjen så får jag dessutom chansen att sjunga sådant jag kanske inte hade testat på annars och när vi gör spelningar blir det allt från musikal till melodifestivallåtar till mer modernt som mitt barnbarn gillar.

Ängla Sigfridsson är dessutom med på senaste plattan och gör låten "På samma scen" tillsammans med farfar Lasse och det innebär också en del spelningar tillsammans även under sommaren.

– Att få spela och sjunga tillsammans med familjen är väldigt härligt men var egentligen lite av en slump. Vi bestämde oss för att göra en julkonsert ihop och sedan blev det bara mer och mer, vilket är helt fantastiskt, att få göra det vi älskar samtidigt som vi får chansen att umgås.

Mitt i sommaren väntar också fotografering för årets julkonsert med familjen Sigfridsson. Då gäller det att skapa julstämning trots solsken och värme. Tomtekänslan ska plockas fram och inte minst så ska äkta julkänsla skapas.

– Det känns lite konstigt ibland att förbereda sig för julen mitt i sommaren men det brukar gå bra och framförallt bli väldigt bra. Biljetterna börjar säljas i augusti så då måste vi ha affischerna klara vilket gör att bilderna måste tas mitt i sommaren.

I höst väntar dessutom "Svensktoppskalaset" och turné i Norrland för Lasse Sigfridsson tillsammans med Thorleif Torstensson, Christina Lindberg och Peter Grundström och Agneta Olsson från Thor-Görans.

– En första turnérunda är planerad i Norrland i höst vilket jag ser väldigt mycket fram emot och det kommer att bli en bred repertoar och publiken kommer garanterat att känna igen sig. Och förhoppningsvis kommer vi också söderut längre fram.

Lasses fem smultronställe:

* Stenshuvud- Ett otroligt vackert ställe att promenera på. Särskilt under vår och sommar när träden är som grönast.

* Åhusstranden- Vi har en väldigt fin sandstrand i Åhus som jag gärna besöker.

* Tivoliparken- Jag går gärna en sväng i vår vackra stadspark i Kristianstad där dessutom vår fina teater ligger mitt i parken.

* När jag har tid åker jag gärna på utflykt till Helsingborg och Skäralid som är en väldigt vacker plats.

* Helsingborg-Helsingör är också en sträcka jag gärna åker, att tura tycker jag är härligt.

Personligt:

Namn: Lasse Sigfridsson

Bor: Åhus

Ålder: 65 år

Yrke: Musiker

Aktuell: Släppte ny CD i juni och har en rad spelningar i Skåne under sommaren.

Sommarens lokala spelningar:

Limhamn 11 juli

Helsingborg, Kul i juli 17 juli

Calles loge Fjälkinge 18 juli

Stenestad 19 juli

Landskrona 26 juli

HX-galan Helsingborg 4 augusti

Höör 10 augusti

Östraby kyrka 16 augusti

Publicerad 15 July 2018 07:00