Foto. Privat

Foto. Privat

Victoria fick en ny njure och en andra chans i livet

”Det är en enorm gåva”

ORGANDONATION - Mottagarperspektivet. Victoria drabbades av samma ärftliga njursjukdomsom sin mamma, moster och mormor innan henne. Tack vare en njurtransplantation har hon fått kraften åter och en ny chans i livet.

– Jag var chockad, glad och spänd på samma gång.  Det var en man i min egen ålder som var donatorn.

I samband med att Victoria Bergman fick sitt första barn visade det sig att hon bar på samma allvarliga sjukdom som flera kvinnor i sin familj. Cystnjurar, eller autosomal dominant polycystisk njursjukdom, (ADPKD) är en ärftlig sjukdom som framför allt drabbar njurarna och leder till njursvikt.

Även om Victoria visste att det fanns en risk att drabbas blev hon förvånad över att symptomen visade sig så tidigt.

– Jag trodde att jag hade längre tid på mig. Hos de andra dröjde sjukdomen tills de var i 60-årsåldern. Jag trodde inte att jag skulle börja bli sjuk redan som 30-åring, berättar hon.

Sjukdomsförloppet är dock långsamt och till en början räckte det att Victoria, som i dag är 44, gick på årliga kontroller för att kolla sina värden.

För cirka två år sedan blev hon plötsligt sämre och i januari 2016 var hon tvungen att börja med påsdialys i hemmet, vilket innebär att användaren genom en kateter häller in och ut vätska i bukhålan för att rena blodet från restprodukter.

– Det blev såklart en omställning då jag behövde göra fyra påsbyten varje dag. Men samtidigt kändes det friare än att genomgå bloddialys, säger hon.

Trots Victorias positiva inställning blev det tyngre och tyngre att orka med vardagen.

– I slutet av 2016 kände jag mig nästan lite deppig för första gången i mitt liv.

Sedan sommaren 2015 stod hon på en väntelista för ett nytt organ.

– Jag visste att det skulle ta tid och var egentligen inte mentalt förberedd när beskedet om att jag skulle få en njure kom.

Knappt ett och ett halvt år efter att Victoria satts upp på listan och endast 15 timmar efter det omvälvande samtalet rullades hon in för operation.

– Jag var chockad, glad och spänd på samma gång.  Det var en man i min egen ålder som var donatorn. Att jag fick hans njure ser jag som en enorm gåva och jag vill att familjen ska veta hur tacksam jag är, säger Victoria.

Sprudlande av energi berättar hon hur den nya njuren förändrat hennes liv.

– Det mäktigaste av allt är att jag känner hur min hjärna börjat fungera igen. Jag har massor av energi och idéer. Jag har blivit en pigg och glad mamma igen och för första gången på några år kan jag drömma om framtiden igen.

För Victorias mamma och moster som fick varsin ny njure på 1990- respektive 2000-talet har transplantationen också gått bra. Tyvärr inte för mormodern som transplanterades redan 1970.

– När mormor transplanterades var det väldigt tidigt i utvecklingen. Det har hänt otroligt mycket sedan dess och jag känner mig helt trygg med dagens fina njursjukvård och professionella läkare och sköterskor.

Victoria är i dag frisk, men hon behöver äta medicin resten av sitt liv för att inte kroppen ska stöta bort den nya njuren.

Även om det föreligger risk att hennes egna barn kan drabbas av samma sjukdom är Victoria inte orolig.

– Jag hoppas självklart att de är friska. Men även om de skulle drabbas så ligger det kanske 30-60 år fram i tiden. Då kommer det finnas helt andra metoder att tillgå.

LÄS MER: Organdonation- "Jag har tagit ställning, har du?"

LÄS MER: Så ska fler få chans att donera sina organ efter sin död

 

 

 

Publicerad 13 August 2017 06:00