Så ska Kristianstads IK bli ett allsvenskt lag

"Den här typen av träning sliter mindre"

ISHOCKEY. Kristianstads IK är på god väg att lyfta ishockeyn i nordöstra Skåne till en ny nivå. Föreningen är inne på år fyra i projektet ”Allsvenskan inom fem år”.
– Skulle vi nå Allsvenskan vore det ett lyft både för föreningen och hela staden, säger Joakim Johansson, sportchef och assisterande tränare i klubben.
Redan förra säsongen var KIK på väg mot någonting stort. Men fick tyvärr en tuff lottning i play off då man ställdes mot Södertälje SK så åkte man ut i den tredje avgörande matchen.
Vägen mot Allsvenskan ser nämligen ut så här:
Efter att ha vunnit division ett-serien innan jul spelar KIK nu i Allettan Södra (det finns två nationella serier).
De bästa lagen därifrån går sedan vidare till tre playoff-omgångar. Det var i alltså i det tredje och sista playoffspelet som laget ifjor föll på målsnöret. Åren innan har man fallit i play off tre och två.Men. Trägen vinner, sägs det.
– Inför säsongen i april/maj bestämde vi oss för att träna lite annorlunda mot tidigare år, något som vi kommer att utvärdera när säsongen är klar, säger Johansson.
Vad innebär det mer konkret?
– Tidigare har vi lyft skrot och vikter och gymmat samt löpt hårt under försäsongen, i år har vi jobbar med med crossfit, lite mer snabbhet och mer spänst/uthållighet. Föreningen har startat ett samarbete med Swetec Functional Gym i Vä. Vi har inspirerats av hur andra lag gjort och var sugna på att testa någonting nytt.
Hur har spelarna reagerat på att inte lyfta skrot som det gjorts i urminnes tider?
– Positivt. Laget har haft väldigt lite skador och den här typen av träning sliter mindre på kropparna.
Ishockeyn idag jämfört med för bara tio år sedan skiljer sig mycket på så sätt att den fysiska hockeyn har reducerats. Numera går allt mycket snabbare.
Då är det väl klart att man måste träna annorlunda också?
– Precis. Hockeyn går snabbare och snabbare, det gäller att utveckla kropparna efter det. Tidigare var träningen fyrkantig och fokuserade på mycket muskler. Hockeyn idag går inte att jämföra med när jag lirade, allt går otroligt mycket fortare.
LÄS MER: Kristianstad på väg mot Allsvenskan
Publicerad av Christoffer Ekmark på Skånesport.se

Publicerad 06 January 2017 11:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag