Maria Winell är proffs på att rädda liv

LIVRÄDDNING. EM i livräddning är i full gång Alicante och på plats är Maria Winell från Bromölla. En av Sveriges tre medaljhopp i EM.
SM i maj och augusti var inga problem. Maria Winell tog medalj i samtliga grenar hon ställde upp i. Både i pool och i öppet hav.
– Jag kommer knappt ihåg vilka grenar jag fick vilken medalj i men det gick bra i alla fall, säger Maria Winell.
Rolig utmaning
Hon har simmat sedan hon var tre år och 2007 började hon tävla i internationell livräddning.
– Jag kände att jag ville lära mig något nytt. Simma kunde jag men inom livräddningen finns det så många tekniska moment att lära sig så det var en rolig utmaning.
Och simma kunde hon ju redan så hon kunde fokusera helt på tekniken vilket nu har lett till en plats i landslaget.
– Tyvärr är livräddning en ganska liten sport i Sverige och såklart är man begränsad av den korta säsongen. Men man får träna med våtdräkt eller utomlands när det gäller öppet hav.
Åker på många träningsläger
Annars spenderar Maria Winell mycket tid i bassängen i Kristianstad.
– Det blir en del träning men visst är det en utmaning att alltid träna ensam och utan tränare.
Men eftersom det inte är någon annan i närheten som tävlar i internationell livräddning har det fått bli så.
– Jag försöker däremot åka på så mycket träningsläger som möjligt, där har jag tränare och kan få tips och feedback och det är viktigt. Dessutom har jag bra kontakt med de andra som håller på med livräddning så det fungerar ändå bra såhär.
Mycket teknik inom livräddning
I Alicante pågår just nu EM och direkt efter EM fortsätter tävlingen Interclub på samma ställe.
– Ja, först är det EM och direkt efter börjar nästa tävling så jag kommer att stanna kvar och tävla vidare även efter EM. Så vi får se hur det går. Det är ju mitt första EM men eftersom livräddningen är så teknisk så kan det gå hur som helst. Det är tävlingar både i pool och i havet så man är mycket beroende av väder och vind. Är det höga vågar är det lätt att missa tekniskt, även för de som är mer rutinerade.

FAKTA:

De internationella grenarna delas upp i tävlingar i hav eller i bassäng och har också en sjukvårdsde. Förutom livboj och livräddningsdocka används fenor, bogserlinor och torped. Havsgrenen innefattar också bräda där du tar dig ut bland de höga vågorna. Här nedan finns kort förklaring till havsgrenarna. Surfrace – simning (ca 400 m) Boardrace – räddningsbräda (paddla ca 800 m) Ski – havs/räddnings kanot (paddla ca 1000m) Flags – fånga ”pinne” en pinne mindre än deltagare (löpning ca 20m) Boardrescue – lagkapp. En simmar ut, en paddlar bräda ut/ båda paddlar bräda hem. Tubrescue – lagkapp. En simmar ut (offer), en räddare simmar ut med räddningstorped och fenor, räddare bogserar simmare i torped hem. Två bärare drar simmare upp på land. Oceanrelay – lagkapp. En simmare, en brädpaddlare, en kanotpaddlare, en löpare. Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Publicerad 13 September 2011 09:21