Sanna Ohlander och Lotta Ranert arrangerar den 28 september Moveat i Kristianstad.

Sanna Ohlander och Lotta Ranert arrangerar den 28 september Moveat i Kristianstad. Foto: Torbjörn Lagerwall

De arrangerar kulinarisk matvandring genom Kristianstad

Tiorätters matmingel genom stan

KRISTIANSTAD.

Nu kommer Moveat även till Kristianstad. Konceptet där man under en heldag testar på totalt tio olika restauranger och får en matvandring i smaker, utbud och lokala krögare och producenter.

Enligt Sanna Ohlander projektledare för Moveat så startade man redan 2016 upp det som kallades Madamilen i Skanör. I vintras bytte evenemanget namn till Moveat och flyttade samtidigt ut till flera nya orter.

– Vår tanke är egentligen att lyfta staden vi är i. Att som här låta Kristianstadsborna få se vad staden har för kulinariska möjligheter att erbjuda eller om man kommer utifrån, få testa på tio av Kristianstads restauranger på en och samma dag, berättar Sanna Ohlander.

Stoppen för deltagarna kan vara allt från restauranger till café, lokala leverantörer eller matbutiker. Kravet är dock att det är lokalt förankrat och ligger någorlunda nära varandra.

– Tidigare innebar evenemanget att man samtidigt gick en mil men i Kristianstad blir det inte riktigt så långt, då samtliga tio ställen ligger relativt nära varandra.

När Sanna Ohlander gick runt i Kristianstad för att få krögare eller lokala producenter att vara med så var det snabbt tio intresserade. Totalt hoppas man på runt 400 personer som lördagen den 28 september tar sig runt på de olika stoppen.

Foto: Torbjörn Lagerwall

– Vi kommer att börja på Kulturkvarteret och där får alla en meny och en karta och sedan är det bara att välja själv vilket håll man vill gå. Vi har rekommenderat alla deltagare att lyfta fram och visa deras specialitet och bjuda på det man är bra på. Så det kommer absolut bli en kulinarisk matvandring, berättar Sanna Ohlander.

Liknande vandringar har också hållits på bland annat Ven, i Ystad, Ängelholm och under hösten väntar även Höganäs.

Foto: Torbjörn Lagerwall

– Nu är det första gången vi gör detta i Kristianstad men på många andra platser har vi sålt slut på alla biljetterna så självklart hoppas vi att det ska bli en succé även i Kristianstad så att vi kan fortsätta med Moveat även här.

Årets stopp på Moveat:

Lilla Italy, Smaca, Kippers, Fredholms, Fenix, Café Årum, Darins, Ohlssons Ost, Fantasi, Kulturkvarteret.

Publicerad 14 September 2019 00:00