Sammanlagt var bortåt tio ambulansen på platsen efter vansinnesdådet på Norretull.

Sammanlagt var bortåt tio ambulansen på platsen efter vansinnesdådet på Norretull. Foto: Anders G Bergquist

Våldsdramat: Följ häktningen direkt på Lokaltidningen.se

Tingsrätten beslutar om 25-åringen ska häktas för grov misshandel och människorov

KRISTIANSTAD.

Mannen som misstänks för vansinnesdådet i måndags på Norretull i Kristianstad har begärts häktad. Häktningsförhandlingarna kommer att äga rum idag klockan 13 och Lokaltidningen kommer att direktrapportera. Mannen är dömd sedan tidigare för mindre brottslighet.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Direktrapportering från häktningsförhandlingen, senaste inlägget först:

13.06: Åklagaren begär stängda dörrar, vilket domaren också beslutar.

13.05: Den misstänkte förnekar gärningarna och bestrider häktning.

13:04: Åklagaren yrkar att mannen ska häktas för två fall av grov misshandel och ett fall av människorov.

13.03: Den misstänkte leds in i säkerhetssalen. Han har häktets traditionella gröna kläder på sig.

13.00: Häktningsförhandlingen inleds i Kristianstads tingsrätt. Häktningsförhandlingen hålls i säkerhetssalen och det är endast fyra åhörare.

Mannen misstänks för ett fall av grov misshandel som inträffat på J H Dahlsgatan, grov misshandel som inträffat på Östra Boulevarden och ett fall av människorov på Östra Storgatan - J H Dahlsgatan på måndagsförmiddagen.

Enligt åklagaren är det stor risk att mannen förstör utredningen om han får vara på fri fot eller att han fortsätter sin brottsliga verksamhet. Det är också ett minimistraff på minst två års fängelse, vilket gör att det blir en så kallad obligatorisk häktning.

Det var måndagen den 13 augusti som mannen i 25-årsåldern alldeles ensam orsakade kaos i stadsdelen Norretull. Enligt uppgift ska han ha torterat ett tidningsbud och en bekant under ett flertal timmar. På något sätt lyckades de fly och flera vittnen stötte på två nakna män. Det sprang bland annat in i lägenheter och uppe på taket. Den ena nakna mannen är brottsoffret och den andra är den misstänkta gärningspersonen.

Ytterligare en person hölls fången och torterades, ett av brottsoffren var ett tidningsbud som enligt uppgift inte har någon personlig anknytning till den misstänkte gärningspersonen.

Mannen är 25 år och dömd sedan tidigare för narkotikabrott och våldsamt motstånd och enligt uppgift var han kraftigt narkotikapåverkad då brotten begicks. Normalt får det gå högst sex timmar mellan gripande och anhållande, men han greps 11.42 och anhölls först klockan 20.29. Första regelrätta förhöret med advokat hölls först nästan exakt ett dygn efter att den misstänkte gärningspersonen greps.

Klockan 13.00 idag kommer häktningsförhandlingen att hållas i Kristianstads tingsrätt. Lokaltidningen kommer att vara på plats och bevaka förhandlingen..

Publicerad 15 August 2019 10:09