Totalt sex sensorer runt om i Kristianstad kommun kommer att ge invånare och turister exakt rätt badtemp året runt.

Totalt sex sensorer runt om i Kristianstad kommun kommer att ge invånare och turister exakt rätt badtemp året runt. Foto: Paola Nordgren

Med koll på tempen – innovativ badtjänst utökas

Sensorer är nu på plats på sex badplatser

KRISTIANSTAD

. I fjol inledde C4 Energi arbetet med att mäta badtempen på fyra platser i Kristianstad kommun. En tjänst som tusentals människor tog del av varje vecka. Nu utökar man tjänsten med två nya platser på Ivö och på Landön.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel

– Vi körde det som ett litet test i fjol, då vi lanserade tjänsten och visade badtempen på vår hemsida men också i vår app i badvatten som Kiaby, Balsby, Täppet och Äspet. Över 1000 människor gick dagligen in på vår sida, vilket var långt över förväntan, därför utökar vi i år tjänsten med två nya platser, berättar Malin Sturesson, kommunikatör, C4 Energi.

En rekordvarm sommar visade också på fina badtemperaturer men trots det var intresset stort för den nyskapade tjänsten som också uppdateras varje timme genom den sensor som är utplacerad på de sex olika platserna. Årets sensor kommer dessutom även att kunna mäta lufttemperaturen och är en del i projektet, Internet of Things.

– Under vintern har vi tagit in sensorerna och vi har fått många samtal om varför vattentemperaturen inte redovisats året runt. Därför är målet nu att de sensorer som kan ska kunna sitta uppe året runt, så att även vinterbadarna kan ta del av tjänsten, berättar Malin Sturesson.

Att kunna erbjuda kommuninvånare och turister denna tjänsten ser dock C4 Energi bara som en början.

– Det finns i stort sett inga begränsningar med Internet of Thing, och sensorer. I stort sett allting går att mäta och redovisa i siffror, säger Henrik Stenberg, projektledare för Internet of Things på C4 Energi.

Under 2019 är målet också att sätta upp väderstationer på flera platser i kommunen, som även dessa kommer att redovisas på hemsidan och i appen.

– Vi vill visa på möjligheterna med ett uppkopplat och smart samhälle. Det finns otroligt många möjligheter och det här är bara början.

Publicerad 04 July 2019 00:00