Med solceller på locket så kan de smarta sopkärlen förmedla till C4-teknik när de behöver tömmas.

Med solceller på locket så kan de smarta sopkärlen förmedla till C4-teknik när de behöver tömmas. Foto: C4 Teknik

Nya smarta sopkärl i centrum

Talar själva om när de behöver tömmas

KRISTIANSTAD

. Lagom till Kulturnatten i Kristianstad så passade man också på att testa kommunens nya smarta papperskorgar. Tanken är att de ska sättas fram vid större evenemang och på sådana ställen som det är långt att köra för att kontrollera om kärlen är fulla.

Av
Paola Nordgren

Det är alltid en utmaning att hålla staden ren under evenemang, när mycket folk är i rörelse. Därför har Kristianstads kommun börjat testa dessa smarta uppkopplade sopkärl som själva meddelar när det är dags att tömmas.

– Istället för att åka runt och kontrollera kärlen meddelar de nya oss istället när det är dags att tömma dem. Då kan vi göra andra värdeskapande saker istället för att åka runt och kontrollera sopkärl, säger Ulf Andersson, anläggningschef på C4 Teknik på Kristianstad.se

De nya kärlen komprimerar dessutom soporna för att på så sätt också minska transporterna. Strömmen till tekniken kommer från solceller på toppen av tunnan.

– Jag gillar att den digitala tekniken klivit in på en arena som tidigare varit helt manuell. Nu sparar vi tid vilket betyder att vi kan göra mer nytta för skattepengarna. Jag måste säga att jag tycker att de är snygga också, säger Ulf Andersson.

När Kristianstadsborna vill slänga något så öppnar man tunnan med en pedal vilket också innebär bättre hygien. Totalt har Kristianstads kommun köpt in fem nya evenemangskärl. Fem kärl kommer också att placeras längs med stranden i Åhus.

Publicerad 08 June 2019 00:00