Högsta Domstolen säger nej till Cecilias mördare.

Högsta Domstolen säger nej till Cecilias mördare. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Högsta domstolen säger nej till prövning för Åhusmördaren

Anser inte att det fanns orsak att ge prövningstillstånd

ÅHUS.

Cecilias mördare krävde en ny rättegång, eftersom advokaten Björn Hurtig ansåg att blodbildsanalyserna var ovetenskapliga, men Högsta domstolen säger nej. De nekar honom prövningstillstånd och därmed står hovrättens dom om 16 års fängelse kvar.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Både tingsrätten och hovrätten fann det styrkt bortom rimligt tvivel att den tidigare idrottsprofilen med uppsåt mördade Cecilia. Mannen hävdar själv att det var självförsvar, men båda domstolarna framhöll att de blodbildsanalyser som polisens tekniker gjorde visar att han satt på hennes bröstkorg när i vart fall en del av de dödande huggen delades ut.

Mannens advokat, den mycket kände Björn Hurtig, överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen. Han ifrågasatte om blodbildsanalyser var vetenskap och pekade på att det inte fanns några regler hur de skulle analyseras och redovisas.

Eftersom domarna till så stor del handlade om blodbildsanalyserna begärde han att Högsta domstolen skulle pröva om det är en tillförlitlig bevisning.

Enligt Kvällsposten har nu HD fattat beslutet att inte ge prövningstillstånd. Det innebär mannen nu ska börja avtjäna sitt fängelsestraff och tidigast släpps om drygt tio år.

Publicerad 05 June 2019 00:00