Isskulpturen beräknades bara hålla en vecka men överlevde mycket kortare än så

Isskulpturen beräknades bara hålla en vecka men överlevde mycket kortare än så Foto: Adobe Stock

18-åringar döms för förstörd isskulptur

"Gör det då! Kom igen, det är inte svårt!"

KRISTIANSTAD. Isskulpturen som prydde Lilla Torg i vintras hade ett värde på 30 000 kronor, men ett skämt som gick för långt gjorde att den inte blev stående särskilt länge. Nu döms två ungdomar för skadegörelsen.

Av
Gustav Stjernkvist

Häromdan beslutades det att de ungdomar vars rackartyg kostade kommunen en isskulptur för 30 000, ska dömas för ringa skadegörelse. Av olika anledningar kommer de dock endast betala 500 kronor i skadestånd till målsäganden. Detta beror främst på att det "endast" var huvudet som lossnade och att den ändå bedömdes kunna stå kvar efter skadegörelsen.

Det hela började när två skolungdomar som vid brottstillfället var 17 år gamla gick förbi torget på väg tillbaka från lunchrasten. En av dem började skämta om att den andre skulle välta den isskulptur som stått på torget ett tag med tanken att efteråt kunna reta denne för att inte ha vågat. Personen har erkänt att de då ropade "Gör det då! Gör det då! Kom igen, det är inte svårt!", varpå den andre faktiskt välte statyn. Händelsen filmades av gärningsmännen själva och på väg tillbaka mot gallerian blev de tagna av polisen.

Ungdomarna har nu dömts till skadestånd på 500 kronor var samt dagsböter. Målsäganden yrkade dock att det skulle betalas sammanlagt 9 100 kronor i skadestånd.

Publicerad 05 June 2019 10:32