Fram till och med den 2 juni finns Skateutställningen på Hästtorget i Kristianstad.

Fram till och med den 2 juni finns Skateutställningen på Hästtorget i Kristianstad. Foto: Kristian Grumstrup

Vandringsutställningen SKATE på plats i Kristianstad

En utställning av och med skateboardåkare

KRISTIANSTAD. Skateboardåkare från hela landet har tillsammans med Regionmuseet i Kristianstad skapat utställningen SKATE. Mellan den 24 maj-2 juni går det att se utställningen på plats i Kristianstad innan den åker vidare.

Av
Paola Nordgren

Utställningen SKATE är en vandringsutställning om skateboardkulturen och innehåller allt från ljud, och film till text och foto och är skapad främst av unga skateboardåkare. Utställningen skildrar deras personliga berättelser, vardag och upplevelser i en gemensam utställning som kommer att sättas upp på totoalt åtta platser i lika många städer.

– Vårt mål var att förmedla ett samtida kulturfenomen. Arbetet har från idéstadiet pågått under fyra år och resulterar i utställningen Skate 2019, Pushing Borders Internationella Skatekonferens samt Smörgåsbord Skate Film Festival. Skate har under denna tiden utvecklats från att vara en passion för några till en global fascination och underhållning för alla. Konsten att genom skateboard ta stadsmiljön i besittning och förändra den är nu satt i rullning över hela landet, berättar Dragan Nikolic, Projektledare Skateboardkulturen i ett pressmeddelande.

Hela utställningen ryms i två containrar och innehåller digitala skärmar, projektorer, trycksaker och skateobjekt och genom att visa utställningen över hela landet hoppas man att fler ska kunna ta del av kulturen och samtidigt visa vilken bredd av erfarenheter och uttryck som finns inom ung skateboardkultur i Sverige idag.

Schema för utställningsturnén

Kristianstad: 24 maj–2 juni

Umeå: 6–11 Juni

Falköping: 13–18 juni

Leksand: 4–9 juli

Stockholm: 11–16 juli

Karlstad: 18–23 juli

Göteborg: 1–5 augusti

Malmö: 14–18 augusti

Publicerad 22 May 2019 00:00