Kvinnan riskerar att få operera bort ena ögat efter exets attack.

Kvinnan riskerar att få operera bort ena ögat efter exets attack. Arkivfoto: ANDERS G BERGQUIST

Svartsjukedrama: Försökte trycka ut ex-hustruns ögon

Döms till sju års fängelse

KRISTIANSTAD/SIMRISHAMN.

Efter flera månader utan kontakt åkte plötsligt den 67-årige Simrishamnsmannen till sin ex-hustruoch hennes nya manliga bekant vid två tillfällen. Vid det senare körde han över mannen med bilen och attackerade kvinnan med en hammare. Sedan försökte han trycka ut kvinnans ögon och förstörde det ena.

Av
ANDERS G BERGQUIST

För flera decennier var mannen från Simrishamn och kvinnan från Kristianstads kommun gifta. De separerade och mannen dömdes för ett fall av misshandel. Paret har till och från bott ihop men sedan 2018 bor de inte ihop.

Den 12 januari i år var kvinnan ute och promenerade med en manlig bekant på landsbygden i Kristianstads kommun.

Vid 13.30-tiden gick de, när de hörde en bil komma bakifrån. Den körde på mannen och därefter sprang mannen fram till kvinnan och drog ned henne i håret så att hon hamnade på marken. Den manlige bekante såg hur Simrishamnsbon attackerade kvinnan med hammaren i högsta hugg.

När kvinnan låg på marken tryckte mannen sina tummar mot kvinnans ögon. "Hennes känsla var att han tryckte väldigt länge mot hennes ögon och det gjorde jätteont. Hon var rädd att hon skulle dö," berättade kvinnan i rätten.

Bakgrunden till attacken var enligt åklagaren att mannen tidigare hade hälsat på kvinnan och hennes manlige bekant. Han hade då blivit rasande och krossat en ruta, vilket gjorde att han fick kontaktförbud.

Simrishamnsmannen struntade i detta och åkte hem till exfrun, och såg dem komma gående när han körde på mannen. Han hävdar själv att det var en olyckshändelse på grund av att det var halt, men den teorin avfärdar tingsrätten helt.

Mannen säger att han hade en blackout, men erkänner att det måste ha varit han som skadade kvinnans syn. Enligt domen kan kvinnans ena öga behöva opereras bort, det öga som hon tidigare såg bäst på.

Tingsrätten skriver att mannens agerande visar att "han redan från början var bestämd på att han ville döda eller i varje fall svårt misshandla" kvinnan.

Mannen hävdade att han mådde psykiskt dåligt när han begick brottet och att han borde slippa fängelse eftersom han var så gammal. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte led av en allvarlig psykisk störning när han begick brottet eller undersöktes.

"NN är 67 år gammal vilket numera inte anses vara en särskilt hög ålder. Inte heller NN:s ålder kan påverka strafftidsbestämningen." Han döms därför till sju års fängelse. Han ska också betala 26 500 kronor till kvinnans bekante och 464 873 kronor till den allvarligt skadade kvinnan.

Publicerad 20 May 2019 06:00