Lelles syster är mycket tacksam för att dykningarna genomfördes trots de extremt svåra förhållandena.

Lelles syster är mycket tacksam för att dykningarna genomfördes trots de extremt svåra förhållandena. Johan Nilsson / TT Ritzau Scanpix

Lelles syster: "Tack för alla fantastiska sökinsatser"

Familjen hyllar polisen och tackar alla tipsare

SKÅNE.

När stenbrottet i Jedenryd inte fick tömmas på vatten gick dykarna ned i vattendraget, trots de mycket stora riskerna. "Vi är så tacksamma för det och allt som alla gör för att Lelle ska hittas", säger hans syster.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det är nu 20 år sedan Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand försvann spårlöst efter en spelning på Karthago i Sölvesborg. I omgångar har man sökt efter honom på ett flertal platser i norra Skåne och västra Blekinge.

– Varje gång ökar hoppet, men ännu har det inte gett något, säger Lelle Hildebrands syster.

Samtidigt är hoppet något som familjen är mycket tacksam för. Polisen har aldrig gett upp och den nuvarande chefen för kalla fall-gruppen Bo Lundqvist har berättat i Lokaltidningen att det knappast finns något fall som engagerat så många som Lelle Hildebrand.

– Det har kommit in tips sedan dag ett och gör det fortfarande, berättar han i en tidigare intervju.

– Det är alldeles fantastiskt hur folk engagerar sig. Om polisen någon gång säger att de tänker sluta det aktiva sökandet efter Lelle vet vi att de verkligen gjort absolut allt de kunnat för att han skulle hittas, säger Lelle Hildebrands syster.

Ännu så länge finns det dock inget alls som tyder på att polisen skulle lägga ned utredningen om Lelle Hildebrand. Man jobbar för fullt och har nyligen gjort fynd som kan vara mycket intressanta i Jedenryds stenbrott.

Lokaltidningen skrev nyligen att vattennivån i stenbrottet hade sänkts, men det stämmer inte. Polisen gick först ut med uppgiften att de skulle sänka vattnet, men sänkningen genomfördes inte då det inte fanns konkret bevisning som var tillräckligt stark om att det fanns avgörande bevisning där.

– Istället fick dykarna ge sig ned i det mycket djupa vattnet. De kunde bara vara i vettnet ett par minuter i sträck och det var väldigt farligt, berättar Lelle Hildebrands syster.

– Vi är fulla av beundran över de insatser de gjort. Botten på stenbrottet har sett ut som en soptipp, det finns hur mycket som helst på den bottnen, säger Lelle Hildebrands syster.

Enligt polisen har inget hittats som visar att Lelle skulle ligga i vattendraget.

– Det vi hittat är föremål som eventuellt kan kopplas till Lelles försvinnande säger Bo Lundqvist.

Publicerad 20 May 2019 12:46