Pierre Månsson är nöjd med att valet för nästa Jamboree föll på Kristianstad.

Pierre Månsson är nöjd med att valet för nästa Jamboree föll på Kristianstad. Foto: Paola Nordgren

Kristianstad värd för nästa stora scout Jamboree

KRISTIANSTAD

. Nu är det klart att det blir ett nytt scout Jamboree i Kristianstad. Denna gången väljer man att bygga upp en helt ny scoutby på Åsum fält som beräknas kunna ta emot över 10 000 deltagare.

Redan nu är förberedelserna igång för ännu ett stort scoutläger i Kristianstad. Rinkabyfältet har flera gånger varit platsen för på internationella och nationella läger. Men den här gången väljer man Åsum fält, främst för den infrastruktur som redan finns på platsen och som underlättar uppbyggnaden av en tillfällig scoutby.

– Ja, detta har spelat in stort när vi valde Kristianstad för 2021 års Jamboree, berättar Scouternas generalsekreterare Petra Lindskog.

Enligt kommunalråd Pierre Månsson har man kämpat hårt för att få hit ännu ett stort scoutläger till Kristianstad. Senast var 2017 och eftersom denna typen av läger där tusentals deltagare är på plats arrangeras vart fjärde år så är det åter igen dags först 2021.

– Det är inte en självklarhet att ha ett Jamboree i Kristianstad även om vi kanske blivit lite bortskämda med det. Men detta är faktiskt något vi kämpat för och det är ett stort event för Kristianstad. Det var faktiskt också med scouterna som Kristianstad som eventstad en gång började, berättar Pierre Månsson och lyfter också fram scouternas värdegrundsarbete som en viktig del av lägret.

Det är ett stort event som väntar med runt 10 000-11 000 deltagare, plus besökare och scouter som bara besöker lägret för enstaka dagar. Förberedelserna för sommaren 2021 är därför i full gång och precis som senast så väntar aktiviteter, sång, musik och upplevelser.

Ellinor Fält, Tollarps scoutkår är en av de som planerar att vara med på lägret och som redan nu ser fram emot nya kontakter.

– Sådana här läger innebär vänner för livet. Man lär känna så mycket nya människor och den gemenskapen man känner på en sådan här Jamboree är inget jag upplevt någon annanstans.

Publicerad 16 May 2019 14:40