Den 27 maj väntar ännu en föreläsning i Bockatorpet för de som missat de två tidigare som snabbt blev fullsatta.

Den 27 maj väntar ännu en föreläsning i Bockatorpet för de som missat de två tidigare som snabbt blev fullsatta. Foto: Privat

Historiska föreläsningar löser gamla mordgåtor

Bengt Selin delar med sig av traktens historia

BOCKEBODA. Bengt Selin har i många år intresserat sig för traktens historia. Nu håller han föreläsningar om Önnestad och Ovesholm och vad som hände där för många år sedan. Något som lockat fulla hus i Bockatorpet flera gånger om. Den 27 maj är det dags för nästa omgång av områdets mordgåtor.

– Ja, det är väldigt roligt att det blivit så uppskattat att de två första tillfällena gått för fulla hus. Därför har vi också valt att öppna upp för ännu en gång den 27 maj, berättar Bengt Selin.

Bengt Selin började släktforska redan 1994 och har dessutom varit med och skrivit två böcker om Kristianstadstraktens lokalhistoria. Vilket också fick honom att vilja gräva djupare i historian och då särskilt se närmare på de mordgåtor som präglat delar av historian.

– Ja, jag har bland annat gått på djupet när det gäller ett mord som begicks av min egen farmors far, Jöns Olsson i Önnestad, ett mord som dock tystades ner av polisen av någon anledning. Jag hörde talas om detta redan som barn och när jag 1991 flyttade tillbaka till Önnestad tänkte jag att jag någon gång skulle försöka ta reda på vad som egentligen hände.

Den som blev mördad var skogsförvaltare på godset hos Hamiltons i Ovesholm och på något sätt ska dessa två familjer varit involverade med varandra.

– Jag hade lite på känn att den här historian skulle intressera publiken. Men det är första gången jag delar med mig såhär av min forskning så det känns väldigt bra att det uppskattas och eftersom jag bara berättar en del av historian den här gången så blir det också en fortsättning i höst med nya föreläsningar, berättar Bengt Selin.

Publicerad 15 May 2019 11:31