VIDEO: Kockar höll i Food Jam för 50-talet inbjudna

"Det är tillsammans vi kan skapa magi"

FJÄLKINGE.

Andreas Malmgren, matkonsult hos Hushållningssällskapet har en dröm om att laga mat tillsammans med två 200 personer som ett Food Jam. Nu testar han projektet och bjöd då in 50 medlemmar från Naturskyddsföreningen att laga mat och lära sig mer om klimatsmart mat på en gård utanför Fjälkinge.

En eftermiddag som bestod av en mix mellan undervisning, inspiration, matlagning och hållbarhet.

– Jag tror det är när man träffas såhär, bönder, konsumenter och kockar som det sker magi. Bönderna får en chans att smaka på sina egna produkter samtidigt som konsumenterna kommer i kontakt med de som köper deras produkter. Projektet är också en samverkan för ökad konsumtion av regionala baljväxter, berättar Andreas Malmgren kock och projektledare för projektet som stöds av region Skånes miljövårdsfond.

Arrangemanget är dessutom en del av ett internationellt forskningsprojekt som i Sverige går under namnet ”Lokala baljväxter”. Syftet bakom projektet är att få fler att odla och fler att äta mer baljväxter.

Under eftermiddagen fick deltagarna tillsammans med handledare besöka totalt fyra stationer och lära sig allt från klimatsmart mat till hur man bäst tar tillvara på landets baljväxter men också handfasta tips för hur man lagar bra mat.

–Det här är första gången som vi arrangerar ett Food Jam på det här sättet. Men förhoppningen är att någon gång kunna arrangera ett öppet Food Jam på en festival eller liknande där runt 200 personer får chansen att laga mat tillsammans.

Ett 50-tal inbjudna deltog i Hushållningssällskapet Food Jam utanför Fjälkinge den 9 maj.

Ett 50-tal inbjudna deltog i Hushållningssällskapet Food Jam utanför Fjälkinge den 9 maj. Foto: Paola Nordgren

Publicerad 13 May 2019 00:00