Polisen har gjort fynd då de dök efter Lelle Hildebrand i Jedenryds stenbrott.

Polisen har gjort fynd då de dök efter Lelle Hildebrand i Jedenryds stenbrott. Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Nya bevis kan visa vad som hände Lelle Hildebrand

Ett av de kalla fall som engagerat mest

IMMELN.

Utredningen om den försvunne turnéledaren Lelle Hildebrand går framåt. "Vi har hittat ett föremål som vi bedömer som så intressant att vi går vidare med det", säger Kalla fall-gruppens chef Bo Lundqvist.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Polisen planerade först att tömma stora delar av Jedenryds stenbrott vatten i jakten på bevis om vad som hände Lelle Hildebrand 1999. Ingreppet visade sig dock vara för komplicerat, eftersom man inte hade konkreta uppgifter om att det fanns bevis i vattendraget. 1999 var Lelle Hildebrand turnéledare för Hammerfall och hade varit med bandet på Karthago i Sölvesborg. Den sista säkra observationen av Lelle Hildebrand var när han syntes tillsammans med en man som sedermera dömdes för trippelmordet i Forsmöllan utanför Klippan.

Utredningen om Lelle Hildebrands försvinnande gick under ett antal år på sparlåga, men som Lokaltidningen tidigare kunnat berätta tog Kalla fall-guppen och dess chef Bo Lundqvist över ärendet förra året och gick ut och vädjade om tips.

– Det är nästan inget annat fall där det kommit in så många tips, säger Bo Lundqvist. Ett av tipsen gjorde att polisen tömde stora delav av Jedenryds stenbrott på vatten.

– Jag kan bekräfta att vi gjort ett fynd, ett föremål har anträffats som kan ha koppling till försvinnandet, säger Bo Lundqvist.

Hur intressant är fyndet?

– Så intressant att vi väljer att arbeta vidare med det, det är svårt att så här tidigt värdera fyndet, förklarar Bosse Lundqvist.

Sommaren 1999 var Hammerfall ett av de verkligt stora rockbanden i Sverige. Deras konsert på den legendariska rockklubben Karthago i Sölvesborg var en succé och turneledaren Lelle Hildebrand hade enligt uppgift fått kontant betalning med sedlar i en portfölj. Han gick ut, enligt uppgift för en rökpaus, och är sedan dess spårlöst försvunnen.

Redan från början fanns uppgifter om att Lelle Hildebrand skulle ha mördats och gömts i något vattendrag. Under de 20 åren sen han försvann har polis och Missing people lagt ned tusentals timmar på att hitta Lelle Hildebrand. Han är dödförklarad och polisen utgår från att han är mördad.

Sedan Bo Lundqvist tog över Kalla Fall-gruppen har han arbetat för att alla ärenden ska få uppmärksamhet i media. Det är enligt honom nödvändigt för att fallen skulle gå framåt.

Han berättar att det i vissa fall knappt har kommit in några tips alls och att det i andra fall kommit väldigt många. Ett av de som gett flest tips är Lelle-fallet.

– Där har det varit ett väldigt engagemang, säger Bo Lundqvist.

Publicerad 13 May 2019 13:07