Stort intresse för hundträningspromenader i Åhus.

Stort intresse för hundträningspromenader i Åhus. Foto: Privat

Patrik samlar hundägare för träningspromenad

Intresset för gemensamma promenader växer

ÅHUS.

Varje torsdagskväll står Patrik Haak från Åhus Brukshundsklubb redo utanför vårdcentralen i Åhus för att ta deltagarna med på en tvåtimmars promenad och hundträning.

I år firar Patrik Haak femårsjubileum med sina hundpromenader som han arrangerat i Åhus de senaste åren och intresset för att vara med har växt för varje år.

– Ja, nu senast var vi 31 stycken ekipage och vi brukar numera ligga på runt 20 stycken minst varje gång, berättar Patrik Haak.

Tanken föddes när han själv var ute med sin hund en sväng och tränade och tänkte då att han samtidigt kunde erbjuda fler det samma.

– Ja, jag eftersom jag själv är ute och tränar så tänkte jag att detta kanske hade passat flera. Det är ett bra sätt att öva sin hund på att vara i grupp utan att hälsa på andra hundar. Vi har som regel att hundarna inte får hälsa på varandra och under promenaden tränar vi bland annat på att möta andra hundar, gå slalom förbi andra hundar och att kunna vara tillsammans med andra hundar utan en massa bus, så det är fri träning i kombination med promenad, förklarar Patrik Haak.

Patrik Haak är själv engagerad i Åhus brukshundsklubb men gör dessa träningspromenader idéellt och det kostar inte heller något att delta.

Foto: Privat

– Jag har inget krav att man måste vara medlem i brukshundsklubben för att få vara med utan detta är för alla och som det ser ut nu så kommer det människor och hundar från hela Kristianstad kommun och någon gång har vi haft deltagare från Malmö också.

Det är dessutom valfritt om man vill vara med på hela tvåtimmarsrundan eller om man vill avvika tidigare om du har en valp eller en gammal hund.

– Det här är verkligen för alla och man behöver inte skämmas om man har en otrygg hund eller en hund som gör utfall. Det är sådant vi tränar i gruppen eller hjälper till att få bort när det gäller utfall. Det viktiga är att vi tränar tillsammans, säger Patrik Haak.

Publicerad 22 April 2019 00:00