Kristianstad är populärt bland landets studenter.

Kristianstad är populärt bland landets studenter. Foto: Kristianstad Högskola

Fortsatt högt söktryck på Högskolan Kristianstad

Kristianstad toppar som landets mest sökta högskola

KRISTIANSTAD

. När antagningen stängde för landets högskolor så kunde man konstatera att man aldrig tidigare haft så många sökande som prioriterat programstudier i Kristianstad högst. Vilket innebär att Högskolan Kristianstad även i år är Sveriges mest sökta högskola.

Av
Paola Nordgren

När Antagning.se stängde anmälan hade högskolan liksom föregående år sex sökande per plats. Vilket innebär att totalt 35 401 individer sökte till höstens program och kurser på Högskolan Kristianstad. Antalet är dock färre totalt sett däremot är det fler än tidigare som prioriterar programstudier vid Högskolan Kristianstad högst. Statistiken visar därmed att Högskolan Kristianstad är landets nionde mest sökta lärosäte och för tredje året i rad Sveriges mest sökta högskola.

– Att det höga söktrycket till våra utbildningar håller i sig är så klart roligt, men att vi ökar med över 500 sökande bland de som prioriterar programstudier hos oss högst är riktigt glädjande. Att vi minskat något totalt sett var väntat eftersom vi erbjuder färre utbildningar och platser inför denna höst, säger Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad i ett pressmeddelande.

Populärast bland programmen är återigen Beteendevetenskapliga programmet lockade 3 450 sökande till de 60 platserna, vilket innebär att det är det populäraste programmet på högskolan. Högt söktryck är det också på program som Sjuksköterskeprogrammet, Digital design, Tandhygienistprogrammet och Ekonomprogrammen.

– Bland programmen ser vi att flera hundra har sökt vår nya arbetsplatsintegrerade grundlärarutbildning som innebär att våra studenter kombinerar lärarstudier med arbete på en skola med lön. En annan utbildning som ökar och möter samhällets behov är distansutbildningen Miljöstrateg. Vi har även högt söktryck till Tandhygienistprogrammet, som numera är ett treårigt program över hela landet, säger Håkan Pihl.

Publicerad 19 April 2019 00:00